Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • sv
  • en

Näin käsittelet paristoja ja akkuja turvallisesti

Neljällä muistisäännöllä pääset pitkälle:
1. Teippaa käytöstä poistettujen paristojen ja akkujen navat.
2. Laita vuotavat pussiin.
3. Huolehdi, ettei lapsi pääse käsiksi nappiparistoihin.
4. Käytä akkua turvallisesti ja tarkkaile sen toimintaa.

1. Teippaa virtanavat

Käytöstä poistetuissa paristoissa ja akuissa on yleensä jäljellä aina jonkin verran sähkövarausta. Siksi ne saattavat huolimattomasti säilytettyinä kuumentua oikosulkuun joutuessaan niin paljon, että seurauksena voi olla tulipalo.

Tulipaloriski on helppo ehkäistä teippaamalla pariston tai akun virtanavat piiloon heti, kun se irrotetaan laitteesta. Erityisesti litiumparistot ja -akut ovat herkkiä reagoimaan muiden paristojen ja metalliesineiden kanssa, ja siksi kaikkien akkujen ja paristojen virtanavat on tärkeää teipata.

Lue lisää paristojen teippaamisesta täältä.

Ja täältä pääset lukemaan, miksi litiumakkujen ja -paristojen virtanapojen suojaaminen on erityisen tärkeää.

2. Vuotavat paristot ja akut pussiin

Alkaliparistot voivat ajan myötä vuotaa kaliumhydroksidia, joka on vahvasti emäksistä ja siten syövyttävää ainetta. Paristojen vuotamista voi estää poistamalla paristot laitteesta siksi aikaa, kun laitetta ei käytetä. Vuotoja ehkäisee myös vain saman tyyppisten paristojen käyttäminen kerrallaan ja kaikkien laitteessa käytettävien paristojen vaihtaminen samaan aikaan.

Kaliumhydroksidi voi aiheuttaa hengitys-, iho- tai silmä-ärsytystä. Jos iho altistuu vuodolle, ihoa tulee huuhdella välittömästi runsaalla vedellä noin 15–30 minuutin ajan. Mikäli ärsytys ei lakkaa, on syytä olla yhteydessä lääkäriin. Tila, jossa vuotaneita paristoja on käsitelty, on hyvä tuulettaa huolellisesti.

Laitteeseen tai muihin tavaroihin vuotanutta kaliumhydroksidia voi yrittää puhdistaa varovaisesti happamalla liuoksella, esimerkiksi sitruunamehulla tai etikalla. Puhdistusvaiheessa ja muutoinkin aina vuotaneita paristoja käsiteltäessä on syytä käyttää muovikäsineitä.

Vuotaneet paristot on hyvä pakata kierrätystä varten pieneen muovipussiin, esimerkiksi vanhaan leipäpussiin, jossa ne voi palauttaa paristoja myyvistä liikkeistä löytyviin keräysastioihin.

3. Älä päästä nappiparistoja lasten käsiin

Monissa kodin arkisissa esineissä ja lasten leluissa käytetään nappiparistoja, ja lasten käsissä paristoluukut voivat vahingossa aueta. Seuraukset voivat olla vakavat, jos lapsi nielee pariston.

Jos paristo juuttuu lapsen kurkkuun tai ruokatorveen, voi seurauksena olla tukehtuminen tai ruokatorven vaurioituminen. Pahimmassa tapauksessa sylki tai vatsanesteet laukaisevat paristossa sähkövirran, joka voi polttaa ruokatorvea tai suolistoa.

Jos lapsi nielee pariston ota yhteys lääkäriin. Älä yritä saada lasta oksentamaan. Epäselvissä tapauksissa saat toimintaohjeet Myrkytystietokeskuksen päivystyksestä, p. 09 471 977. Säilytä kierrätykseen menevät paristot ja akut lasten ja lemmikkieläinten ulottumattomissa.

4. Tarkkaile akun toimintaa käytössä ja käytä oikeaa laturia

Käsittele akkukäyttöistä laitetta huolellisesti ja käytä sitä käyttöohjeen mukaisesti. Vältä tiputtamasta, puristamasta tai vääntämästä akkua, sillä muuten jokin akun kennoista voi vioittua. Se voi johtaa sisäiseen oikosulkuun ja ylikuumenemiseen.

Ennen kaikkea noudata latausohjeita ja käytä oikeaa laturia. Akku lämpenee aina jonkin verran ladattaessa. Älä peitä latauksessa olevaa laitetta, koska lämpö ei pääse poistumaan.

Jos akku tuntuu käyttäytyvän oudosti, lämpenee voimakkaasti, pullistuu tai siitä kuuluu jotain ääntä, lopeta laitteen käyttö. Viasta voi kieliä myös se, ettei laite lataudu kunnolla.

Lue zombiakku.fi- sivustolta ohjeet, miten palautat vioittuneen akun sekä kuinka toimit mahdollisessa vaaratilanteessa.

Litiumioniakulle on ominaista pieni turpoaminen käytön aikana. Akun saavuttaessa elinkaarensa pään turpoaminen voi tulla voimakkaasti esiin. Vie tällöin käytöstä poistettu akku paristojen ja akkujen kierrätyspisteeseen.

Lue lisää paristojen ja akkujen turvallisesta käsittelystä.

Tutustu litiumioniakkujen turvallisuus- ja riskivastuukysymyksiin liittyvään hankkeeseen. Vastuita on huolellisuusvelvoitteen myötä sekä keräyspisteellä, kuluttajalla että myyjäliikkeellä.

Litiumioniakkujen turvallisesta käsittelemisestä on luotu akkuopas, joka suunnattu erityisesti kaupan alan ammattilaisille, mutta soveltuu myös muille paristoja ja akkuja käsitteleville ja kerääville toimijoille. Katso opas täältä.