Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • sv
  • en

Teippi on paristokierrätyksen pelastusrengas – Muista ainakin nämä neljä seikkaa teipistä ja virtanavoista

Paristojen ja akkujen kierrätykseen liittyy tulipalon riski, jonka jokainen meistä voi ehkäistä teippaamalla paristojen ja akkujen virtanavat. Poimi tästä jutusta 4 täsmäohjetta paristojen ja akkujen turvalliseen kierrättämiseen.

 1. Teippi estää tulipalot– useita vaaratilanteita vuosittain

Teipin tehtävä on tärkeä. Käytöstä poistetuissa paristoissa ja akuissa on yleensä jäljellä aina jonkin verran sähkövarausta. Osuessaan toisiinsa tai muuhun metalliin ne voivat joutua oikosulkuun, jonka seurauksena voi olla tulipalo. Tulipaloriski on helppo pienentää teippaamalla pariston tai akun virtanavat piiloon heti, kun se irrotetaan laitteesta. Näin teippi ehkäisee ikävät yllätykset paitsi keräyslaatikossa myös kotona. Esimerkiksi litiumnappiparisto yhdessä avainten kanssa voi melko nopeastikin oikosulun seurauksena polttaa takin taskuun jopa reiän.   

Litiumakkujen aiheuttamat tulipalot ovat onneksi yleensä ottaen harvinaisia. Vuosittain meille ilmoitetaan joistakin läheltä piti -tilanteista kaupoissa ja kotitalouksissa, ja viimeisen kymmenen vuoden aikana dokumentoituja vaaratilanteita on sattunut joitakin kymmeniä Suomessa 

 Vuoden 2020 aikana sekajätteen mukana käsittelylaitoksille kulkeutuneiden akkujen aiheuttamiksi epäiltyjä tulipaloja on kuitenkin uutisoitu muutamia. Huhtikuussa 2020 Kalajoella syttyi palo jätteenlajitteluhallissa, ja aiemmin kesäkuussa vastaava Laitilassa. Heinäkuun alussa Helsingissä paloi pahvinkeräyskontti. Kontista löytyi  kaksi akkua ja paristo. Loppukesästä irralliset paristot ja akut ovat aiheuttaneet vaaratilanteita myös sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräysastioihin heitettyinä.

Onkin erityisen tärkeää kierrättää paristot ja akut niille tarkoitetuissa keräyspisteissä, joiden linjastot ja prosessit on suunniteltu juuri niiden kierrättämiseen. 

 2. Jokainen napa piiloon – näin tunnistat paristojen ja akkujen navat

 Paristojen ja akkujen napoja on olemassa melkeinpä yhtä monenlaisia kuin kantajiaankin. Suosittelemme teippaamaan ihan kaikkien paristojen ja akkujen navat. Kaikista ärhäkämpiä oikosuluille ovat litiumakut ja -paristot, joiden kirjo on laaja. Litiumpohjaisia virtalähteitä esiintyy paitsi tavallisten sormi- ja nappipariston mallisina myös monen kokoisina akkuina. Parhaiten ne tunnistaa kylkeen merkitystä tekstistä Li tai Lithium. Jos tunnistat muiden joukosta litiumparistot ja -akut, teippaa ainakin niiden virtanavat.  

    

Yleisimpien paristotyyppien eli sauvapariston virtanavat sijaitsevat molemmissa päissä, ja ne molemmat tulee teipata.  

Esimerkiksi palohälyttimissä käytetyt 9v-paristot (kuva alla) ovat yksi kriittisimmistä paristomalleista, sillä sen virtanavat sijaitsevat pariston toisessa päässä vierekkäin. Ne voivat todennäköisemmin osua yhtä aikaa toiseen metalliin, jonka vuoksi oikosulun mahdollisuus on suurempi. 9v-virtanapojen teippaaminen on siksi myös erittäin tärkeää. 

 

Litiumakkujen virtanavat (kuva alla) muistuttavat usein metallisia hampaita. Jos kierrätät laitteen akun kera, akkua ei tarvitse poistaa laitteesta eikä siten myöskään virtanapoja teipata. Kaikki irtoparistot ja akut tulee kierrättää paristoille ja akuille varatuissa keräyspisteissä, eivätkä ne kuulu sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräyspisteisiin.  

 

3. Mieluummin liikaa kuin liian vähän 

Nappipariston pinta on käytännössä pelkkää virtanapaa. Napit on käytännössä käärittävä teippiin kauttaaltaan – oikosulkuun riittää, että vain osa navasta pääsee kosketuksiin metallin kanssa. 

Teippi tai muovipussit eivät haittaa paristojen ja akkujen kierrätystä. Muovipussit erotellaan paristoista ja akuista lajitteluvaiheessa, ja teipit hyödynnetään murskausvaiheessa muun orgaanisen aineen mukana energiana. 

4. Varovasti vahingoittuneiden akkujen kanssa

Jos akku on pullistunut, vääntynyt tai muuten vioittunut, se kannattaa viedä kierrätykseen erillisessä muovipussissa. Jos akku kuumenee, pitää ääntä tai päästää kaasuja, älä laita sitä paristokierrätysastiaan, vaan ota yhteyttä keräyspisteen henkilökuntaan. Jos kuumeneminen tapahtuu kotona, siirrä akku tai laite mahdollisuuksien mukaan turvalliseen paikkaan esimerkiksi käyttäen patakintaita tai sammutuspeitteeseen käärittynä. 

Jos akku syttyy palamaan, evakuoi tila välittömästi ja soita hätänumeroon. Lisäohjeita litiumioniakkujen turvalliseen käyttämiseen löytyy Tukesin sivuilta. 

Kiitos, että kierrätät turvallisesti!

Lue lisää: Vain joka neljäs muistaa laittaa paristojen navat piiloon