Tuottajille / Tuottajavastuu lainsäädännössä / Rekisteröityminen tuottajaksi / Sertifikaatti / Maksut / Raportointi / Paristojen merkintä / Case: Canon / Case: GPBM
Tuottajille / Tuottajavastuu lainsäädännössä / Rekisteröityminen tuottajaksi / Sertifikaatti / Maksut / Raportointi / Paristojen merkintä / Case: Canon / Case: GPBM
Jätehuollon järjestämisestä säädetään tarkemmin paristoista ja akuista annetussa valtioneuvoston asetuksessa 520/2014 (jäljempänä ”Paristoasetus”). Sen mukaan tuottajien on huolehdittava, että kannettavien paristojen ja akkujen erilliskeräysaste on vuosittain yli 45 %. Kerätyt paristot ja akut on kierrätettävä käyttäen parasta käyttökelpoista tekniikkaa. Kotitalouksille ja muille käyttäjille on lisäksi annettava kattavasti tietoja paristojen ja akkujen ympäristövaikutuksista, erilliskeräyksen merkityksestä sekä käytettävissä olevista keräyspaikoista.
Kaikki tuottajat myös rekisteröidään joko tuottajayhteisön kautta tai suoraan viranomaisrekisteriin. Suoraan viranomaisrekisteriin rekisteröityville kannettavien paristojen ja akkujen tuottajille noutovelvollisuus jakelijoilta on raskas, joten helpoimmalla tuottajavastuun saa hoidettua olemassa olevan tuottajayhteisön kautta keskitetysti.
Tuottajalla tarkoitetaan Suomeen sijoittautunutta luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, joka ammattimaisesti saattaa paristoja tai akkuja, mukaan lukien sähkö- ja elektroniikkalaitteisiin tai ajoneuvoihin sisältyvät paristot ja akut, markkinoille Suomessa ensimmäistä kertaa myyntitavasta riippumatta (Paristoasetus, 2 §).
Tuottajavastuuta valvovan viranomaisen tulkintamuistion mukaan tuottajavastuussa on suomalainen valmistaja tai maahantuoja sekä ulkomaisen toimijan Suomen sivuliike, joka valmistaa tai maahantuo paristoja ja akkuja Suomen markkinoille. Käytännössä tuottajavastuussa paristoista ja akuista Suomessa voivat olla siis vain sellaiset yritykset, joilla on suomalainen y-tunnus. Tulkintamuistio on luettavissa osoitteesta: www.ymparisto.fi/tuottajavastuu
Tunnistitko kuvauksesta yrityksesi?
Tuottajavastuu koskee lähtökohtaisesti kaikkia paristoja ja akkuja, myös sähkö- ja elektroniikkalaitteisiin, ajoneuvoihin tai muihin tuotteisiin sisältyviä paristoja ja akkuja. Ainoastaan erityisesti sotilaallisiin tarkoituksiin tai valtakunnan keskeisten turvallisuusetujen valvontaan liittyviin tuotteisiin sisältyvät paristot ja akut tai avaruuteen lähetettäviksi suunniteltuihin tuotteisiin sisältyvät paristot tai akut on jätetty tuottajavastuun ulkopuolelle.
Luokittelu lainsäädännössä
Paristot ja akut on lainsäädännössä jaettu kolmeen luokkaan niiden käyttötarkoituksen mukaan:
Paristojen ja akkujen luokittelussa niiden pääasiallinen käyttötarkoitus on laindäädännön mukaan siis ratkaiseva tekijä. Lisäksi paristodirektiivissä on annettu esimerkkiluettelo niistä paristoista ja akuista, joita on pidettävä teollisuusparistoina tai -akkuina. Esimerkiksi kaikki sähköisissä liikkumisvälineissä käytettävät akut on luokiteltu lainsäädännössä teollisuusakuiksi, vaikka ne olisivat kooltaan pieniä ja vaikka niitä myytäisiin suoraan kuluttajille. Tuottajavastuuta valvova viranomainen on julkaissut oman luokitteluohjeensa.
Tulostettava A3 ohje akkujen ja paristojen luokitteluista, sekä paristojen ja akkujen tuottajayhteysöistä:
Recser Oy:n sisäinen luokittelu
Recser Oy on jakanut paristot ja akut vielä omiin alaluokkiinsa niiden koon perusteella. Käytännössä kaikkien kokonsa puolesta vaivatta käsin kannettavien ja/tai kuluttajille myytävien paristojen ja akkujen tuottajavastuun voi hoitaa kokonaan Recser Oy:n kautta käyttötarkoituksesta riippumatta.
Isojen teollisuusakkujen osalta tuottajavastuun voi siirtää Recser Oy:lle osittain, mikä tarkoittaa sitä, että kauttamme voit hoitaa rekisteröitymisen tuottajaksi ja täyttää raportointivelvollisuudet viranomaiselle. Isojen teollisuusakkujen vastaanoton ja muun jätehuollon järjestäminen jää tuottajan vastuulle.
Recser Oy:n kautta tuottajavastuun voi kokonaan hoitaa seuraavien paristojen ja akkujen osalta:
Recser Oy:n kautta tuottajavastuun voi osittain hoitaa seuraavien paristojen ja akkujen osalta:
Seuraaville paristo- ja akkutyypeille on lisäksi omat tuottajayhteisönsä:
Muiden paristojen ja akkujen tuottajavastuun voi hoitaa tekemällä itse hakemuksen tuottajarekisteriin tai perustamalla tuottajayhteisön yhdessä muiden tuottajien kanssa.