Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • sv
  • en

Oppimateriaalit

Olemme koonneet tälle sivustolle paristojen ja akkujen sekä muiden materiaalien kierrätykseen liittyvää oppimateriaalia eri ikäisille.

Akkuteollisuuden haasteet

Akkuteollisuuden haasteet -tehtäväkokonaisuus opettaa akuista ja kestävästä kehityksestä. Materiaali on suunniteltu yläkoulu- ja lukioikäisille. Tehtäväpakettiin kuuluu video, artikkeli sekä tehtäviä kiertotaloudesta ja globaalista oikeudenmukaisuudesta, paristo- ja akkukierrätyksen näkökulmasta.

Katso ensin alla oleva video ja lue sen jälkeen artikkeli aiheesta, miten ilmastokriisin keskellä sähköistyvä maailma tarvitsee akkuja. Tee sen jälkeen tehtävät ja testaa tietosi aiheesta! Opettajan ohjeet löydät täältä.  

1. Katso video akkumateriaalien matkasta

2. Lue artikkeli akkutuotannon haasteista 

Artikkelissa käsitellään sitä, miten ilmastokriisin keskellä sähköistyvä maailma tarvitsee lisää akkuja. Artikkelissa haastatellaan Aalto-yliopiston apulaisprofessori Annukka Santasalo-Aarniota. Hän kertoo, millaisia ongelmia akkujen tuotantoon liittyy sekä mikä merkitys akkujen ja paristojen kierrätyksellä on. Lue artikkeli täältä

3. Testaa akkutietosi tehtävillä 

Testaa ensin tietosi lyhyessä akkuvisassa, jonka jälkeen vastaa alla oleviin kysymyksiin. 

  1. Miksi tarvitsemme lisää akkuja ja mitä ongelmia akkuihin liittyy?
  2. Miksi akut ja paristot kannattaa kierrättää?  
  3. Voisiko mielestäsi kaivostoimintaa laajentaa Suomeen? Perustele väitteesi. 
  4. Pohdi, miten voisit vähentää kulutusta arjessasi.  

Muut oppimateriaalit

Kierrätyksen sankarit

Kierrätyksen sankarit -tehtäväkirja ja siihen pohjautuva verkkosivusto on erityisesti suunnattu alakoululaisille jätteiden lajittelun, kierrätämisen ja materiaalien jatkojalostuksen oppimiseen. Niissä käsitellään muovi-, kartonki-, juoma-, lasi- ja puupakkausten sekä paperin, metallin, sähkölaitteiden, paristojen ja pienakkujen sekä autojen ja renkaiden kierrätysasioita. Kierrätyksen sankareille on tehty oma verkkosivusto sekä se löytyy lisäksi pdf-tehtäväkirjana suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi.

Kierrätyksen sankarit verkkosivusto löytyy osoitteesta: https://kierratyksensankarit.fi/

Kiertohelmiä

Suomen Uusioraaka-aineliitto ry:n tekemässä Kiertohelmiä-oppimateriaalissa kerrotaan uusioraaka-aineiden kierrättämisestä, hyödyntämisestä, ympäristövaikutuksista ja kestävistä kuljetuksista. Materiaalissa esitetään 15 erilaista uusiomateriaalia ja kolme kestävää logistiikkaratkaisua.

Lataa oppimateriaali PDF-muodossa tai tutustu siihen Peda.net-oppimisympäristössä Suomen Uusioraaka-aineliitto ry:n verkkosivuilta.