Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • sv
  • en
Nipa-litiumparisto napojen teippauksessa

Miksi napani täytyy teipata?

Kauppakeräys ja paristotynnyrit

Myyn paristoja ja akkuja, täytyykö minun ottaa käytettyjä paristoja ja akkuja vastaan myyntipisteessäni?

Kyllä, jätelain mukaan jokaisen paristojen ja akkujen myyntipisteen tulee ottaa vastaan loppukäyttäjältä käytetyt paristot ja akut ilman uuden tuotteen ostopakkoa ja maksutta.

Maksaako paristotynnyri tai sen nouto keräyspisteelle jotain?

Ei. Emme peri maksuja tyhjien paristotynnyreiden tilaamisesta tai täysien noutotilaamisesta.

Paristot ja akut kuuluvat tuottajavastuulainsäädännön piiriin eli niiden maahantuoja huolehtii jakelijoiden ja muiden toimipaikkojen keräämien paristojen ja akkujen noudosta kustannuksellaan. Käytännössä tuottaja siirtää jätehuollon järjestämisestä aiheutuvat kustannukset pariston tai akun hinnassa aina loppukäyttäjälle asti. Loppukäyttäjän oikeus on palauttaa käytetty tuote helposti ja maksutta järjestettyyn keräykseen.

Missä paristojen ja akkujen keräyspiste tulisi sijaita?

Sijoita paristokeräysastia valvottuun, kuivaan ja huoneenlämpöiseen paikkaan soveltuvan sammutusvälineistön sekä palo‐ ja/tai savuhälytysjärjestelmän läheisyyteen.

Millaisia turvallisuusseikkoja keräyspisteellä tulee huomioida?

Keräysastian oikean sijoittelun lisäksi muista seuraavat ohjeet:

    • Laita palautusohjeet nähtäville ja huolehdi, että ne ovat noudatettavissa.
    • Sijoita teippirulla keräysastian viereen paristojen ja -akkujen virtanapojen teippaamista varten.
    • Tarkista säännöllisesti, että keräysastiassa ei ole sinne kuulumattomia esineitä tai roskia ja että etenkin litiumparistojen ja ‐akkujen navat on teipattu oikosulun ehkäisemiseksi.

Toivon lisää tietoa tai materiaaleja paristojen kierrätyksen tueksi. Miten toimin?

Valmiit ohjemateriaalit sekä keräyspisteen henkilökunnalle että palauttajille löydät täältä. Otamme mielellämme vastaan niitä koskevia kehitysehdotuksia tai muita kysymyksiä: info(a)recser.fi.

Miksi kaikkien paristojen ja akkujen tulee olla oikein pakattuja ja niille tarkoitetuissa kuljetusastioissa?

Tämä johtuu siitä, että akut ja paristot luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi. Kuljetuksessa vaarallinen jäte on merkittävä erillisin kuljetusmerkinnöin ja pakattava oikein. Recser Oy:n kuljetuslaatikot ja -tynnyrit täyttävät VAK-lainsäädännön vaatimukset ominaisuuksiensa sekä merkintöjensä suhteen.

Verkkokoulutus-sivultamme löydät viimeisimmät ohjeet akkujen luokittelulle ja pakkaamiselle. Kysy salasanaa materiaaleihin osoitteesta info(a)recser.fi.

Tuleeko minun varmistaa, onko kaikki palautettavat paristot ja akut teipattu?

Kaikki palautettavat paristot ja akut olisi hyvä tarkistaa, mutta ymmärrämme kyllä tämän olevan käytännössä mahdotonta. Kehotammekin siksi tiedottamaan asiakkaille paristojen ja akkujen teippaamisen tärkeydestä sekä tarjoamaan paristojen teippausmahdollisuuden keräyspisteen yhteyteen.

Kuitenkin myös ihan muovipussissa paristojen palauttaminen on parempi kuin ilman mitään suojaa. Myös muovipussi suojaa hieman suuren paristomäärän mukana siten, että oikosulun mahdollisuus pienenee.

Lasipurkissa tai muussa rasiassa emme suosittele paristoja palauttamaan. Lasinen astia voi aiheuttaa lajittelupisteellä työntekijälle vaaratilanteen, kun paristot kaadetaan lajitteluun ja työntekijä ei ole tietoinen lasista paristojen seassa. Poikkeuksena tähän pienet kuulokojeiden paristot saa palauttaa myyntipakkauksessaan keräysastiaan, sillä pakkauksen muotoilu itsessään ehkäisee paristojen kosketukset toisiinsa.

Miksi nouto tapahtuu seitsemän arkipäivän kuluessa tilauksesta?

Seitsemän arkipäivän vasteajan syy on ympäristövaikutusten minimointi. Paristojen ja akkujen kuljetusten ympäristövaikutusten vähentämiseksi optimoimme reittejä ja hyödynnämme yhteisnoutoja tai paluulogistiikkaa. Mitä pienempi on keräyksen hiilijalanjälki, sitä suurempi on paristo- ja akkumateriaalien kierrätyksellä aikaansaatu positiivinen hiilikädenjälki.