Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • sv
  • en

Paranna kierrätysviestintääsi: Hyödynnä vinkit akkujen ja paristojen kierrätyksestä viestimiseen

Keväällä 2024 toteutimme viestintäpilotin, joka tekee tuottajavastuusta viestimisen helpoksi valmiiden materiaalien avulla. Kolmen eri akku- ja paristotuottajan kanssa luotu materiaalipankki tarjoaa esimerkkejä ja inspiraatiota, joiden avulla kaikki tuottajat voivat viestiä paristojen ja akkujen kierrättämisestä entistä paremmin.  

Tee kuten Anders tässä ja hyödynnä valmiita materiaaleja omassa viestinnässäsi. Tämä opas kertoo miten!

Opas kokoaa yhteen pilotin kautta syntyneet materiaalit ja vinkit, joiden avulla luot inspiroivia viestejä kierrättämisestä. Tutustu oppaaseen ja hyödynnä valmiita viestejä ja materiaaleja itse! 

1. Mikä ihmeen tuottajavastuu? 

Tuottajavastuu velvoittaa paristojen ja akkujen valmistajat, maahantuojat ja etämyyjät huolehtimaan tuotteidensa kierrätyksestä ja elinkaaren loppupäästä. Tuottajavastuu on osa kestävää liiketoimintaa, sillä se edistää ympäristöystävällistä suunnittelua, vähentää jätteiden määrää ja hyödyntää resursseja tehokkaasti.  

Kuuluminen tuottajayhteisöön takaa, että kaikki erilliskerätyt paristot ja akut kierrätetään vastuullisesti. Yhteisö huolehtii myös lajittelun ja kierrätyksen neuvonnasta sekä raportoinnista. Uusi EU:n akkuasetus on tuonut lisäksi mukanaan tiukempia vaatimuksia, jotka koskevat raaka-aineiden hankintaa, tuotesuunnittelua ja kierrätettävyyttä. Tuottajavastuu onkin keskeisessä osassa kiertotalouden vauhdittamista. 

Kierrätys ei ainoastaan suojele ympäristöä, vaan varmistaa myös raaka-aineiden riittävyyden. Esimerkiksi paristojen ja akkujen erilliskeräysaste on noussut 15 prosentista 50 prosenttiin kymmenessä vuodessa, ja jopa 90 prosenttia materiaaleista voidaan kierrättää uusioraaka-aineiksi. 

Tämän oppaan avulla pystyt kertomaan kierrätykseen liittyvistä yhteisistä saavutuksista entistä selkeämmin. 

2. Hyödynnä viestintämateriaalit tehokkaasti – näin saat niistä kaiken irti

a) Kerro ylpeästi, että kuulut tuottajayhteisöön

Oletko osa tuottajayhteisöä? Luultavasti olet, koska olet täällä! Tuottajayhteisön osana oleminen kannattaa tuoda selkeästi esille. Lain mukaan tuottajan tulee ilmoittaa paristojen ja akkujen markkinoille saattamisen yhteydessä jakelijalle kuulumisesta tuottajayhteisöön. Tämä tieto on helppo todistaa käyttämällä julkisen tuottajarekisterin Jätehuoltokompassia.

Mutta ei kannata pysähtyä vielä tähän. Tuottajayhteisöön kuulumisesta kannattaa viestiä myös omille asiakkaille ja sidosryhmille. Yksinkertaisimmillaan tämän voi tehdä käyttämällä Recserin virallista tuottajamerkkiä.

Tuottajamerkki näyttää tältä ja se kannattaa laittaa ainakin omille verkkosivuille näkyviin:

Miksi tämä on tärkeää? Kun kerrot hoitavasi tuottajavastuusi, autat edistämään vastuullista toimintaa alallasi. Mitä laajemmin tuottajavastuu tunnetaan, sitä vaikeampaa on muille toimijoille ”vapaamatkustaa”. Yhdessä voimme varmistaa, että jokainen yritys kantaa oman vastuunsa. 

b) Tee kierrätysteoista näkyviä ja vaikuttavia

Kierrätystulokset ovat yhteinen saavutuksemme – ja ne kannattaa tuoda esille! Tuottajayhteisöjen keräys- ja kierrätystulokset ovat kaikkien sopimustuottajien yhteisiä saavutuksia. Näistä kannattaa viestiä ja olla ylpeä. 

Jakamalla tietoa tuottajavastuusta, kierrätyksen merkityksestä ja saavutetuista tuloksista, näytät asiakkaille ja kumppaneille, että yrityksesi on vastuullinen toimija. Samalla kannustat kuluttajia entistä parempaan jätteiden lajitteluun. 

Hyödynnä näitä materiaaleja monipuolisesti: yritysvastuuraporteissa, blogipostauksissa, vieraskynäkirjoituksissa, sosiaalisessa mediassa, uutiskirjeissä – missä vain! Voit käyttää Recserin ja Akkukierrätys Pb:n tekemän kierrätyslaskurin tuloksia viestintäsi tukena. Ohjeet tähän tarkemmin alla. 

Kierrätyslaskurilla pääset tarkastelemaan tarkemmin tuottajayhteisöjen keräys- ja kierrätysmääriä. Tämän työkalun tarjoamia tietoja ja raportteja voit käyttää monipuolisesti viestinnässäsi – ja näin tehdä kierrätysteot näkyviksi ja vaikuttaviksi. 

Yhdessä voimme tehdä ympäristöteoista entistä näkyvämpiä ja edistää kierrätystä. Hyödynnä kaikki nämä mahdollisuudet ja anna viestisi kuulua!

C) Näin hyödynnät laskuria omasta tuottajavastuusta viestimiseen

Kierrätyslaskuri on erinomainen työkalu, jonka avulla voit helposti viestiä yrityksesi vastuullisuudesta. Se tarjoaa konkreettista dataa, jonka avulla voit tuoda esille yrityksesi panoksen paristojen ja akkujen kierrätyksessä. Voit hyödyntää laskurin tarjoamia lukuja esimerkiksi oman hissipuheesi luomisessa tai kun haluat viestiä kierrätyksestä asiakkaillesi ja sidosryhmillesi. Olemme tehneet tämän sinulle helpoksi – merkitsimme valmiiksi ne kohdat, jotka voit suoraan kopioida laskurin antamista tuloksista. Lataa tästä laskurin käyttöohje. 

Laskuri on Recserin ja lyijyakkujen tuottajayhteisönä toimivan Akkukierrätys Pb:n yhteinen työkalu tuottajilleen. Jos kuulut molempiin tuottajayhteisöihin, voit käyttää tuottajayhteisöjen yhteiskeräyslukua hissipuheessasi. Voit tarkistaa tuottajayhteisösi Jätehuoltokompassista.  

Näin voit rakentaa oman viestisi: 

”Meille tuottajavastuu tarkoittaa…
“Näin lunastamme lupauksemme …
“Tuottajayhteisön avulla varmistamme…

Muotoile tähän oma tuottajavastuun ydinviestisi esimerkiksi pilottiyritystemme inspiroimana: 

Viime vuonna tuottajayhteisömme Recser keräsi yhteensä lähes 2 000 000 kg käytöstä poistettuja paristoja ja pienakkuja. 

Tai mikäli kuulut molempiin tuottajayhteisöihin eli Recseriin ja Akkukierrätys Pb, voit käyttää tätä isompaa lukua ja mainita molemmat yhteisöt:

Viime vuonna tuottajayhteisömme Recser & Akkukierrätys Pb keräsivät yhteensä yli 24 tuhatta tonnia käytöstä poistettuja paristoja ja pienakkuja.Meidän osuutemme tästä oli (tähän saat haettua oman osuuden laskurista, kts. myös alla oleva esimerkkikuva laskurista)___ kg.  

Tässä esimerkkikuva laskurista: 

Kierrätysprosessin kautta yli puolet paristojen ja akkujen materiaaleista saatiin palautettua uudelleen kiertoon uusioraaka-aineina.​

Paristojen ja akkujen kierrätyksen järjestäminen on maahantuojina toimivien yritysten lakisääteinen tehtävä. Tämän tuottajavastuuksi kutsutun tehtävän ansiosta käytettyjen paristojen ja akkujen turvallinen kierrätys on helppoa ja kuluttajille maksutonta. Tuottajayhteisön avulla huolehdimme vastuistamme tehokkaasti ja estämme vaarallisten aineiden päätymisen ympäristöön. Kierrätettyjä materiaaleja hyödyntämällä säästetään luonnonvaroja ja vähennetään metallien louhinnan haitallisia sosiaalisia- ja ympäristövaikutuksia.​” 

Voit käyttää laskurin tuloksia ja hissipuhetta viestinnässäsi monin tavoin: 

  • Yritysvastuuraportit: Näytä konkreettisia tuloksia ja kerro, kuinka paljon yrityksesi on kierrättänyt. 
  • Blogipostaukset ja artikkelit: Kirjoita aiheesta yrityksesi näkökulmasta ja käytä laskurista saatuja lukuja esimerkkeinä. 
  • Sosiaalinen media ja uutiskirjeet: Jaa yrityksesi saavutuksia ja kannusta myös muita kierrättämään. 

3. Inspiroivia esimerkkejä tuottajavastuusta viestimiseen – Augment, Celltech ja Kesko

Laskuri tarjoaa sinulle konkreettisia lukuja, jotka osoittavat yrityksesi vaikutuksen kierrätyksessä. Tuottajayhteisömme yli tuhannen jäsenen joukosta pääsemme esittelemään kolme inspiroivaa esimerkkiä siitä, miten Kesko, Celltech ja Augment Mobility hyödyntävät laskurista saatuja tietoja viestinnässään. Katso heidän tarinansa ja inspiroidu viestimään vastuullisuudestasi luovasti ja vaikuttavasti. 

Augment Mobility

Mikroliikkuvuuden palveluksi konseptoinut Augment Mobility on siirtänyt Suomen markkinoille saattamiensa sähköskuuttien akkujen tuottajavastuun Recserille. Augmentin liikeidea tarjota sähköskuutteja yksityis- ja yritysasiakkaiden käyttöön kaikenkattavalla kuukausimaksulla pidentää skuuttien ja niissä käytettävien akkujen elinikää sekä vähentää tehokkaasti akkujätteen määrää. Recser auttaa Augmentia huolehtimaan siitä, että skuuttien akuista aiheutunut vähäkin jäte saadaan kerättyä turvallisesti ja tehokkaasti. 

Augmentille muodostettu hissipuhe ja ydinviesti muotoutui tältä pohjata seuraavaksi:  

Ydinviesti: Meille tuottajavastuu tarkoittaa pyrkimystä tuottaa mahdollisimman vähän akkujätettä ja pitää kerran louhitut akkumateriaalit käytössä pitkään. Tämä on mahdollista palvelumallimme ansiosta: tuotteidemme akut ovat irrotettavia, huollettavia, uudelleenkäytettäviä ja elinkaarensa loppupäässä kierrätettäviä. Osana tuottajayhteisöä varmistamme, että akuistamme aiheutunut vähäkin jäte saadaan kerättyä turvallisesti ja tehokkaasti. ​ 

Hissipuhe: ​Viime vuonna tuottajayhteisömme Recser keräsi yhteensä lähes 2 000 000 kg käytöstä poistettuja paristoja ja pienakkuja. Meidän osuutemme tästä oli vain muutamia satoja kiloja, koska meille tuottajavastuu tarkoittaa pyrkimystä tuottaa mahdollisimman vähän akkujätettä. Palvelumallimme mahdollistaa sen, että kerran louhitut akkumateriaalit pysyvät käytössä pitkään: tuotteidemme akut ovat irrotettavia, huollettavia, uudelleenkäytettäviä ja elinkaarensa loppupäässä kierrätettäviä. Osana tuottajayhteisöä varmistamme, että akuistamme aiheutunut vähäkin jäte saadaan kerättyä turvallisesti ja tehokkaasti. ​ 

Paristojen ja akkujen kierrätyksen järjestäminen on maahantuojina toimivien yritysten lakisääteinen tehtävä, jota kutsutaan tuottajavastuuksi. Tuottajayhteisömme organisoiman keräysjärjestelmän avulla akut ja paristot saadaan kiertoon mahdollisimman turvallisesti. Tuottajayhteisö auttaa meitä myös tunnistamaan jokaisen akkumme kierrätysmahdollisuudet. Kierrätettyjä materiaaleja hyödyntämällä säästetään luonnonvarojen käyttöä ja vähennetään metallien louhinnan haitallisia ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia.   

Augment voi kertoa olevansa osa tuottajayhteisöä esimerkiksi näin. Kuvassa näkyy heidän käyttämiensä akkujen matka louhitusta raaka-aineesta omaan tuotteeseen ja siitä kiertoon ja uudelleenkäyttöön.


Augmentin operatiivinen johtaja Panu voi viestiä samaan aikaan omasta liiketoiminnastaan ja tuottajavastuustaan näin:
 

Augment voi kertoa olevansa rekisteröitynyt tuottaja verkkosivuillaan esimerkiksi näin: 

 

Kaikille tuottajille yhteisistä kierrätys- ja keräystuloksista Augment voi viestiä näin. 

Celltech

Celltech toimittaa paristoja, akkuja ja akkujärjestelmiä teollisuuden ja tuotannon tarpeisiin. Celltechin palvelulupaus on suhtautua akkuratkaisuihin kokonaisvaltaisesti ottaen huomioon akun koko elinkaaren. Celltech Lifecycle -mallin avulla he varmistavat, että akkuratkaisut ovat turvallisia, kestäviä ja suorituskyvyltään optimoituja. Celltech on siirtänyt Recserille Suomen markkinoille saattamiensa kannettavien paristojen ja akkujen sekä kannettavien teollisuusakkujensa tuottajavastuun. Lyijypohjaisten teollisuusakkujen tuottajavastuun hoitaa Akkukierrätys Pb. Nikkelikadmiumakut Celltech toimittaa itse Ruotsiin kierrätettäväksi. 

Celltechille muodostetut viestit muotoutuivat tältä pohjalta seuraaviksi: 

Ydinviesti: Meille tuottajavastuu tarkoittaa pariston tai akun koko elinkaaren kattavaa vastuuta. Celltech Lifecycle -mallimme avulla pyrimme huomioimaan akkujen pitkän käyttöiän ja kierrätysmahdollisuuden jo suunnittelupöydällä. Osana tuottajayhteisöjä huolehdimme siitä, että asiakkaamme saavat akut ja paristot helposti ja turvallisesti palautettua kierrätettäväksi käyttöiän tultua päätökseen. Tuottajayhteisöjen ansiosta tiedämme akkujemme ja paristojemme kierrätysmahdollisuudet ja pystymme toimimaan entistä aktiivisemmin kierrätyksen lisäämiseksi.  ​ 

Hissipuhe: Viime vuonna tuottajayhteisömme Recser ja Akkukierrätys Pb keräsivät käytöstä poistettuja paristoja ja akkuja Suomessa yhteensä yli 24 tuhatta tonnia. Meidän osuutemme tästä oli yli 800 tonnia. Kierrätysprosessin kautta yli puolet paristojen ja akkujen materiaaleista saatiin palautettua uudelleen kiertoon uusioraaka-aineina.​ 

Paristojen ja akkujen keräyksen ja kierrätyksen järjestäminen on maahantuojina toimivien yritysten lakisääteinen tehtävä. Tämän tuottajavastuuksi kutsutun tehtävän ansiosta käytettyjen paristojen ja akkujen turvallinen kierrätys on helppoa ja maksutonta. Tuottajayhteisön avulla huolehdimme vastuistamme tehokkaasti ja estämme vaarallisten aineiden päätymisen ympäristöön. Kierrätettyjä materiaaleja hyödyntämällä säästetään luonnonvaroja ja vähennetään metallien louhinnan haitallisia sosiaalisia- ja ympäristövaikutuksia.​ 

Celltechin kierrätystulokset laskurista on koottu yhteen näin: 

 

 

Celltech on osa molempia tuottajayhteisöjä, joten Celltech voi käyttää tätä esimerkkiä kertoessaan yhteisistä tuloksista.

Celltech voi ilmaista kuuluvuutensa tuottajayhteisöihin tuottajamerkin avulla.

Kesko

Kesko Oyj on Recser-tuottajayhteisön jäsen ja hoitaa näin tuottajavastuuvelvoitteensa itse maahantuotujen kannettavien paristojen ja akkujen osalta. Tuottajavastuun lisäksi Keskolla on merkittävä rooli paristojen ja akkujen kierrätyksen edistämisessä jälleenmyyjänä. Jokaisessa K-ryhmän paristoja ja akkuja myyvässä toimipaikassa otetaan vastaan käytettyjä paristoja ja akkuja. 

Keskon ydinviesti ja hissipuhe huomioi nämä molemmat roolit:  

Ydinviesti: Meille tuottajavastuu tarkoittaa kestävyyden edistämistä. Asiakkaamme voivat palauttaa käytetyt paristot ja akut jokaiseen kauppaamme, josta osana tuottajayhteisöä toimitamme ne turvallisesti eteenpäin kierrätykseen. Tuottajayhteisön avulla varmistamme, että yksikään myymämme paristo tai akku ei jäisi kierrättämättä.​ 

Hissipuhe: ​Viime vuonna tuottajayhteisömme Recser keräsi yhteensä lähes 2 000 000 kg käytöstä poistettuja paristoja ja pienakkuja. Tästä noin viidennes kerättiin kaupoissamme. Kierrätysprosessin kautta yli puolet paristojen ja akkujen materiaaleista saatiin palautettua uudelleen kiertoon uusioraaka-aineina. Esimerkiksi Pirkka ja Prof -paristoistamme saadaan kierrätysprosessissa talteen rautaa ja sinkkiä teollisuuden käyttöön. Paristoista saatuja raaka-aineita voi myös päätyä luomuviljelyyn sopivaksi lannoitteeksi.​ 

K-ryhmä on tuottajavastuun näkökulmasta monessa roolissa. Toimimme paristojen ja akkujen maahantuojana, jolloin lakisääteinen tehtävämme on olla mukana mahdollistamassa paristojen ja akkujen kierrätystä. Jälleenmyyjän roolissamme tehtävänämme on ottaa vastaan käytettyjä paristoja ja akkuja myyntipisteissämme. Maahantuojille kuuluvan tuottajavastuun ja myyjille kuuluvan vastaanottovastuun ansiosta käytettyjen paristojen ja akkujen palauttaminen kierrätykseen on helppoa ja maksutonta. Tuottajayhteisön avulla huolehdimme vastuistamme tehokkaasti ja estämme vaarallisten aineiden päätymisen ympäristöön. Kierrätettyjä materiaaleja hyödyntämällä säästetään luonnonvarojen käyttöä ja vähennetään metallien louhinnan haitallisia ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia.  

Copyteksti 1:

Anna uusi elämä arvokkaille raaka-aineille! ♻️
Palauta käytetyt paristot ja pienakut kauppareissun yhteydessä – näin olet mukana edistämässä kiertotaloutta ja säästämässä luonnonvaroja! 🌎💚
Ps. muistathan teipata paristojen virtanavat ennen kierrätystä!
#kiertotalous #paristokierrätysviikko

Copyteksti 2:

Muistatko teipata paristojen virtanavat ennen kierrätystä? ♻️
Anna uusi elämä arvokkaille raaka-aineille ja palauta käytetyt paristot ja pienakut kauppareissun yhteydessä. Näin olet mukana edistämässä kiertotaloutta ja säästämässä luonnonvaroja! 🌎💚
#kiertotalous #paristokierrätysviikko

Copyteksti: Olet ehkä kuullut termin ”tuottajavastuu”, mutta mitä se tarkoittaa? K-ryhmän päivittäistavarakaupan ympäristöpäällikkö Hanna Lehmuskoski kertoo blogissamme: Hanna Lehmuskoski: Kuka hoitaa kierrätyksen keräyspisteeltä eteenpäin – tätä tuottajavastuu tarkoittaa (kesko.fi)

Kaikille yhteiset yleiset materiaalit: 

Teimme osana viestintäpilottia myös yhteisiä materiaaleja kaikkien tuottajien hyödynnettäväksi. Jos kuulut Recserin tuottajayhteisöön, voit käyttää esimerkiksi tätä kuvaa, kun kerrot olevasi tuottajayhteisön jäsen ja havainnollistat, mitä yhteisö yhdessä on saanut aikaiseksi: 


Lataa kuva tästä linkistä. 

Jos kuulut sekä Recserin että Akkukierrätyksen tuottajayhteisöihin, voit lisäksi käyttää tätä kuvaa havainnollistaaksesi tuottajavastuun avulla aikaansaatuja tuloksia: 


Lataa kuva tästä linkistä.

Voit myös muokata kuvista yrityksellesi sopivia! Täältä löydät useita erilaisia muokattavia somepohjia sekä katso ohjeet niiden muokkaamiseen.

4. Tausta-aineistot

Lisätietoa ja faktoja paristojen ja akkujen kierrättämisestä löydät seuraavista linkeistä: 

  • Turvallisen kierrätyksen ohjeet: Vinkkaa asiakkaillesi, miten paristot ja akut tulee palauttaa oikein. Palauttajan pikaohje – Paristokierrätys 
  • Mitä tapahtuu kierrätetyille paristoille: Seuraa, miten paristot ja akut kierrätetään ja mitä niistä saadaan uudelleen käyttöön. Kierrätysprosessi – Paristokierrätys 
  • Pariston matka -video: Tämä materiaali on suunniteltu auttamaan sinua viestimään paristojen ja akkujen kierrätyksestä koulutuksissa ja tapahtumissa. Näytä video vaikka esityksesi aluksi havainnollistamaan, miksi akkujen ja paristojen kierrätys on tärkeää. Video löytyy myös tekstitettynä englanniksi.
  • Infograafi pariston ja akun matkasta: Visualisoi, miten pariston matka etenee kaivoksesta takaisin teollisuuden käyttöön. Lataa infograafi jpg-tiedostona suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi sekä käytä sitä viestinnässäsi digitaalisena ja printtinä. Materiaalin voi painaa vaikka roll-upiin ja kertoa kierrätyksen merkityksestä messuilla tai muissa tapahtumissa. Saat painokelpoisen materiaalin pyytämällä sitä sähköpostitse osoitteesta info(a)recser.fi.

Näiden työkalujen ja esimerkkien avulla voit helposti luoda vaikuttavaa ja uskottavaa viestintää, joka korostaa yrityksesi sitoutumista vastuulliseen kierrätykseen.