Tilastotietoa kannettavien paristojen ja akkujen kierrätyksestä
Paristot ja akut tulivat tuottajavastuun piiriin vuonna 2008. Sen jälkeen kannettavien [1] paristojen ja akkujen erilliskeräysaste Suomessa on noussut tasaisesti noin 15 prosentista hieman yli 50 prosenttiin. Vuonna 2023 Suomessa erilliskerättiin noin 1,7 miljoonaa kiloa kannettavia paristoja ja akkuja, ja niistä saatiin noin puolet eli 893 800 kiloa palautettua kierrätysmateriaalina uudelleen kiertoon.
Jokainen suomalainen palauttaa vuodessa ison karkkipussillisen verran paristoja ja akkuja kierrätykseen
Kannettavien paristojen ja akkujen erilliskeräysmäärät ovat kasvaneet Suomessa tasaisesti viimeisten 15 vuoden aikana. Niillä on täytetty vuosittain lainsäädännössä asetettu erilliskeräysastevaatimus (45 %). Asukasta kohden viime vuonna kerättiin 320 grammaa kannettavia paristoja ja akkuja eli yli ison karkkipussin verran. AA-paristoiksi muutettuna asukaskohtainen palautusmäärä oli 16 paristoa. Euroopan unionin uusimman jätetilaston (Eurostat) mukaan suomalaiset ovat toisiksi ahkerimpia paristojen ja pienakkujen kierrättäjiä Euroopassa, kun vertaillaan vuosittaisia asukaskohtaisia keräystuloksia . Lue aiheesta lisää artikkelistamme.
Viime vuosina noin 50 prosenttiin kohonnut keräysaste lasketaan kolmen edellisen vuoden aikana markkinoille saatettujen paristojen ja akkujen määrien perusteella. Erityisesti akkujen pitkän käyttöiän vuoksi keräysaste ei kerro sitä, että kaikki loput paristot ja akut olisivat päätyneet sekajätteeseen.
EU-tasolla tehdyn arvion [3] mukaan noin neljännes erilliskeräämättä jääneistä paristoista ja akuista voi päätyä sekajätteeseen. Loput ovat selvityksen mukaan vielä käytössä, hamstrattu kotien kätköihin, päätyneet epävirallisiin keräyspisteisiin tai uudelleenkäyttöön laitteiden mukana Suomen rajojen ulkopuolelle. Erityisesti litiumioniakut ovat tuoteryhmä, jonka osuus markkinoilla kasvaa, ja joilla on usein huomattavasti pidempi käyttöikä (n. 3–10 vuotta) kuin paristoilla. Tulevassa EU:n akkuasetuksessa keräysasteita halutaan kiristää ja myös niiden laskentatavan muuttamista harkitaan. Lue aiheesta lisää artikkelistamme.Kuva 1: Suomalaiset palauttivat kannettavia paristoja ja akkuja kierrätykseen virallisen, tuottajien ylläpitämän keräysjärjestelmän kautta vuonna 2023 n. 1,7 miljoonaa kiloa. Keräysmäärät ovat laskeneet hieman ennätysvuodesta 2021, jolloin keräysmäärä ylitti 2 miljoonaa kiloa.
Litiumioniakkujen määrä markkinoilla kasvaa, mutta alkaliparistoja kierrätetään edelleen ylivoimaisesti eniten
Rekisteröityneet tuottajat raportoivat vuonna 2023 saattaneensa Suomen markkinoille kannettavia paristoja ja akkuja n. 3,4 miljoonaa kiloa. Määrä on laskenut viimeisien kahden vuoden aikana, jolloin markkinoille saatetuiksi raportoitiin vuonna 2022 n. 3,7 miljoonaa kiloa ja vuonna 2021 hieman yli 4 miljoonaa kiloa. Rekisteröityneiden tuottajien määrät eivät sisällä niiden yritysten markkinoille saattamia määriä, jotka eivät ole hoitaneet tuottajavastuutaan, eikä tuottajavastuun ulkopuolelle jätettyjä paristoja ja akkuja.
Kuva 2: Markkinoille saatettujen kannettavien paristojen ja akkujen jakauma Suomessa vuonna 2023.
Ladattavien litiumioniakkujen osuus on noussut viimeisen vuosikymmenen aikana tasaisesti. Vuonna 2022 markkinoille saatettujen alkaliparistojen määrä oli 66 % ja litiumioniakkujen määrä 25 %, kun taas vuonna 2023 litiumioniakkujen määrä oli jo 27 % ja alkaliparistojen määrä tippui 64 prosenttiin. Lyijypohjaisten akkujen osuus kannettavista paristoista ja akuista oli viime vuonna neljä prosenttia ja muiden, kuten nikkelimetallihydridiakkujen, litiumprimääriparistojen ja hopeaoksidiparistojen osuus yhteensä 5 prosenttia (Kuva 2).
Kuva 3: Erilliskerättyjen paristojen ja akkujen jakauma Suomessa vuonna 2023.
Myös kerätyistä kannettavista paristoista ja akuista alkaliparistot muodostavat ylivoimaisen enemmistön. Vuonna 2023 noin 80 prosenttia kerätyistä oli alkaliparistoja ja vastaavia, 7 prosenttia lyijyakkuja ja 6 prosenttia litiumioniakkuja. Nikkelimetallihydridiakkujen, nikkelikadmiumakkujen ja hopeaoksidiparistojen osuus oli yhteensä noin 7 prosenttia. Kannettavien paristojen ja akkujen keräyspisteitä on rekisteröitynä uudessa järjestelmässämme noin 6000 kappaletta.
Uuden akkuasetuksen myötä kevyiden sähköisten liikkumisvälineiden akuille (LMT) asetetaan ensimmäistä kertaa omat keräystavoitteet: 51 % vuoteen 2028 mennessä ja 61 % vuoteen 2031 mennessä.
Kerätyistä paristoista ja akuista saatiin kiertoon lähes miljoona kiloa uusiomateriaalia
Erilliskerätyistä paristoista ja akuista saadaan talteen kasvava määrä kierrätysmateriaaleja hyödynnettäväksi uusissa tuotteissa. Lainsäädäntö nykyisellään edellyttää, että kaikista kerätyistä paristoista ja akuista saadaan kierrätettyä materiaalina vähintään puolet. Erilliskeräysasteita ollaan nostamassa merkittävästi tulevien vuosien aikana ja jatkossa akkujen sisältämille materiaaleille on omat kierrätystavoitteet: litium 50 % vuoteen 2027 mennessä ja 80 % vuoteen 2031 mennessä; koboltti, kupari, lyijy ja nikkeli 90 % vuoteen 2027 mennessä ja 95 % vuoteen 2031 mennessä.
Lue aiheesta lisää artikkelistamme.
Kuva 4: : Erilliskerätyistä kannettavista paristoista ja akuista saatiin talteen yhteensä 894 tonnia kierrätysmateriaalia vuonna 2023. Lue verkkosivuiltamme lisää kierrätysprosesseista ja kierrätysmateriaalien käyttökohteista sekä ympäristöhyödyistä.
Kansalliset ja Euroopan laajuiset tuottajavastuun tilastot
Tällä sivulla esitetyt kannettavien paristojen ja akkujen tilastotiedot perustuvat Recser Oy:n kokoamiin tietoihin sille vastuunsa siirtäneiden tuottajien markkinoille saattamista sekä niiden puolesta Suomessa kerätyistä ja kierrätetyistä paristoista ja akuista. Nämä tiedot toimitetaan tuottajavastuuta valvovalle viranomaiselle, Pirkanmaan ELY-keskukselle, joka kokoaa valtakunnalliset tilastot ja toimittaa ne Euroopan komissiolle. Kansalliset tuottajavastuun tilastot kaiken tyyppisistä paristoista ja akuista löytyvät täältä: Akut ja paristot – Tuottajavastuu – ELY-keskus
Euroopan komission tilastot Euroopassa markkinoille saatetuista sekä kerätyistä paristoista ja akuista löytyvät osoitteista:
Sales and collection of portable batteries and accumulators ja Waste statistics – recycling of batteries and accumulators
[1] Kannettava paristo tai akku on paristo, akku tai paristoyksikkö, joka on suljettu, jota voidaan kantaa käsin ja joka ei ole teollisuusparisto tai -akku, eikä ajoneuvoparisto tai -akku. (Valtioneuvoston asetus paristoista ja akuista 520/2014 2 § 1 mom. 4 ak.). Esimerkkejä kannettavista paristoista ovat AA- ja AAA-paristot sekä matkapuhelimissa, kannettavissa tietokoneissa, leluissa, johdottomissa työkaluissa ja sähköhammasharjoissa ja partakoneissa käytettävät akut ja paristot.
[2] Sähköisten liikkumisvälineiden akuilla tarkoitetaan mm. sähköpyörien, sähkömopojen ja sähköskoottereiden ajovoimaa tarjoavia akkuja, jotka voimassa olevassa sääntelyssä luokitellaan teollisuusakuiksi (Valtioneuvoston asetus paristoista ja akuista 520/2014 2 § 1 mom. 7 ak.). Vastaavissa laitteissa käynnistyksessä käytettävät akut puolestaan luokitellaan ajoneuvoakuiksi (Valtioneuvoston asetus paristoista ja akuista520/2014 2 § 1 mom. 6 ak.). Valtakunnallisissa tilastoissa nämä akut esitetään osana teollisuusakkujen ja ajoneuvoakkujen kokonaislukuja.
[3] SWD(2020) 335 final. COMMISSION STAFF WORKING DOCUMENT: IMPACT ASSESSMENT REPORT. Accompanying the document Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council concerning batteries and waste batteries, repealing Directive 2006/66/EC and amending Regulation (EU) 2019/1020 (Komission vaikutusten arviointiraportti).