Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • sv
  • en

Vain joka neljäs kierrättää paristot ja akut turvallisesti ja teippaa niiden virtanavat

Vain 26 prosenttia paristoista ja akuista oli toimitettu kierrätykseen virtanavat suojattuna eli joko teipattuna tai muovipussissa Paristokierrätyksen tekemässä satunnaisotannassa. Otanta toteutettiin kesäkuussa Akkuserin kierrätyslaitoksella. 

–Teippi on kierrätyksen pelastusrengas, joka valtaosalta vielä unohtuu. Teipin tehtävä on ehkäistä tulipalot, joten pienestä koostaan huolimatta sen rooli on suuri, Paristokierrätystä hoitavan Recser Oy:n toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck muistuttaa. 

Jokaisen kierrättäjän tulisi muistaa suojata käytettyjen paristojen ja akkujen virtanavat teipillä heti, kun akku tai paristo poistetaan käytöstä. Näin ne eivät toisiinsa osuessaan joudu oikosulkuun ja aiheuta pahimmassa tapauksessa tulipaloa. 

–Tiedon lisäämiseksi virtanapojen teippaus on esillä tänään alkavassa #napapiiloon-kampanjassamme koko syksyn ajan. Kampanjassa teippikin pääsee pääsee arvoiseensa rooliin, Stenbäck kertoo.

Kaikki navat piiloon 

Eniten vaaratilanteita aiheuttavat litiumakut ja -paristot, jotka tunnistaa niiden kylkeen merkitystä tekstistä Li tai Litium. Muuten litiumparistot ja -akut sulautuvat hyvin muiden joukkoon, ja esimerkiksi litiumparisto voi olla tismalleen tavallisen alkalipariston näköinen. Siksi Paristokierrätys suosittelee kaikkien paristojen ja akkujen virtanapojen teippaamista. 

–Jos olet varma, että erotat litiumakut ja -paristot muista paristoista ja akuista, riittää, että teippaat ne, Stenbäck tähdentää.  

Etenkin vuotavat tai vahingoittuneet paristot ja akut voi palauttaa kierrätykseen myös muovipussissa tai kestävässä alkuperäispakkauksessa. 

Ahkerimmat kierrättäjät jälleen Etelä-Savossa 

Vuonna 2019 Paristokierrätyksen kautta erilliskerättiin kannettavia paristoja ja akkuja yli 1 600 000 kiloa eli enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Paristoja ja akkuja voi kierrättää yli 13 000 keräyspisteellä ympäri maan, ja kaupoissa vastaanotetaan jo 57 prosenttia kaikista erilliskerätyistä paristoista ja akuista. Suomalainen kierrättää vuodessa keskimäärin noin 300 grammaa paristoja ja akkuja, mikä vastaa noin 13:a AA-paristoa. 

Alueelliset tilastot osoittavat reippaimpien kierrättäjien löytyneen viime vuonna vuoden 2018 tapaan Etelä-Savosta Savonlinnan seudulta. Eteläsavolainen palautti virallisiin keräyspisteisiin vuonna 2019 628 grammaa paristoja ja akkuja eli yli tuplasti koko maan keskiarvoon verrattuna.  

Ahkerasti paristoja ja pienakkuja kierrätettiin myös muun muassa Kajaanin, Forssan ja Lahden seudulla. 

Litiumakkujen kierrätyksessä petrattavaa  

Petrattavaa suomalaisilla on litiumakkujen kierrätyksessä, sillä ne palautuvat kierrätykseen selkeästi niiden keskimääräistä käyttöikää hitaammin. Kauppojen lisäksi paristoja ja akkuja vastaanotetaan useimpien kuntien jäteasemilla, joista moneen voi palauttaa myös sellaiset isot litiumakut, jotka eivät mahdu kauppojen laatikoihin. Lähimmän keräyspisteen voi etsiä osoitteesta kierrätys.info.  

Tuottajavastuun mukaisesti paristojen ja akkujen palauttaminen kierrätykseen on aina maksutonta, sillä kierrätys sisältyy kotimaisten myyjien tuotteiden hintoihin. Tuottajavastuu tarkoittaa tuottajan eli maahantuohan velvollisuutta huolehtia tuotteidensa kierrätyksestä. Isojen litiumakkujen maahantuonti on kasvanut viime vuosina, ja viime keväästä alkaen myös niille on ollut virallinen keräysjärjestelmä. 

Lue lisää: Muista ainakin nämä 4 seikkaa teipistä ja virtanavoista
Katso tästä #napapiiloon-kampanjavideo