Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • sv
  • en

Ratkaisu suurten teollisuusakkujen tuottajavastuuseen – Neljä yritystä laajentamaan Recseriä

Suurille teollisuusakuille rakennetaan tuottajavastuun mukainen kierrätysjärjestelmä laajentamalla Recserin toimintaa. Neljä suurten teollisuusakkujen tuottajaa – Avant Power Ylöjärveltä, Cactos Kempeleestä, Enico Tampereelta ja Merus Power Ylöjärveltä – liittyi helmikuussa Recserin omistajiin.  

Taustalla on EU:n uusi akkuasetus, jonka myötä myös suurten teollisuusakkujen toimijat ovat velvoitettuja hoitamaan tuotteidensa kierrätyksen kokonaisvaltaisesti ja yhteisvastuullisesti elokuusta 2025 alkaen. Yrityksen on oltava yhteisvastuussa mukana, jotta se ylipäätään voi asettaa akkuja markkinoille. 

– Nyt kun omistajapohja on kunnossa, lähdemme yhteistyössä laajentamaan tuottajavastuujärjestelmää eli luomaan vastaanottovalmiutta sekä kuljetus- ja kierrätyspalveluita myös käytöstä poistetuille suurille teollisuusakuille. Tämän organisoimiseksi meillä aloittaa kokonaan uudessa teollisuusakkujen kiertotalouspäällikön tehtävässä Arttu Kautonen, kertoo Recserin toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck tyytyväisenä tilanteen ratkaisuun. 

Kautonen siirtyy tehtävään Mitsubishi Logisnext Europe –konsernista.  

– Teollisuusakkujen teknologiat sekä tuottajarajapinta ovat tulleet tutuiksi globaalin työkoneita valmistavan yrityksen palveluksessa ja tätä hyödyntämällä toivon pääseväni nopeasti mukaan kehitykseen, Kautonen sanoo ensimmäisenä työpäivänään. 

Akkualan yritysten järjestäytymistarpeen taustalla on EU:n uusi akkuasetus, joka tuli voimaan elokuussa 2023. Se vaatii yhteisvastuullista tuottajavastuuta kierrättämisestä kaikille akkuluokille elokuusta 2025 alkaen.  

Osakkaiksi tulleet yritykset mahdollistavat nyt uuden tuottajavastuujärjestelmän luomisen osaksi Recserin nykyistä järjestelmää sellaisille yli 25 kiloisille teollisuusakuille, jotka eivät ole lyijypohjaisia.  Lyijyakuille ja muille akkuluokille vastaavat järjestelmät ovat Suomessa jo olemassa. 

Asetuksen tultua voimaan, Recser ja muut paristo- ja akkualan tuottajayhteisöt alkoivat yhteistyössä selvittää sitä, miten suurten teollisuusakkujen tuottajat haluaisivat organisoitua. 

– Vuoden 2024 keväällä järjestämämme seminaarin käynnistämässä prosessissa tuottajat päättivät laajentaa Recseriä uuden tuottajayhteisön perustamisen sijaan, Stenbäck kertoo. 

Uusi omistajayritys Cactos pitää yhdessä tekemistä järkevänä tapana tuottajavastuun hoitamiseksi. 

– Monet asiat tehdään meillä itse, mutta tämä on järkevää tehdä yhdessä muiden tuottajien kanssa. Recser on tuottajien perustama ja omistama yhteisö, joka tulee sitten tämän tuottajavastuun hoitamaan, sanoo Cactoksen operatiivinen johtaja Veli-Erkki Ruotsalainen. 

Cactoksen operatiivinen johtaja Veli-Erkki Ruotsalainen. Kuva: Cactos Oy

Teollisuusakkuja ovat esimerkiksi ajovoima-akut, joita käytetään rautatie-, vesi- ja ilmakuljetusajoneuvoissa. Niitä ovat lisäksi liikkuvien työkoneiden ajovoima-akut sekä viestintäverkoissa, maataloustoiminnassa tai sähköenergian tuotannossa ja jakelussa käytettävät akut. 

EU-asetus: Kierrätys edellytys markkinoille asettamiselle

Laajennetulla tuottajavastuulla tarkoitetaan, että paristojen ja akkujen tuottajien on organisoitava tuotteidensa kierrätys kokonaisvaltaisesti ja yhteisvastuullisesti. Yrityksen on oltava yhteisvastuussa mukana, jotta se ylipäätään voi asettaa akkuja markkinoille.  

– Toisin kuin direktiiveissä, EU-asetuksissa ei pääsääntöisesti ole kansallista harkintavaltaa. Tämä tarkoittaa sitä, että akkuasetus tulee sellaisenaan voimaan kaikissa jäsenmaissa. Kunkin maan on tehtävä tarvittavat muutokset omaan lainsäädäntöönsä kansallista toimeenpanoa varten, painottaa Stenbäck. 

Tuottajavastuun mukaisesti akkujen ja paristojen markkinoille saattajien on huolehdittava jätehuollosta ja kierrätyksestä niiden elinkaaren lopussa sekä otettava kierrätettävyys huomioon jo tuotesuunnittelussa. Akkuasetuksen mukaan tuottajavastuun on oltava hoidettu ennen tuotteiden myyntiä Suomen markkinoilla, ja sen kustannukset on siirrettävä tuotteiden hintoihin jo myyntihetkellä. Edellä mainittujen vaatimusten takia merkittävin asetuksen myötä kansalliseen jätelakiin tehtävä muutos koskee teollisuusakkuja, joiden tuottajavastuu siirtyy yksilöllisestä vastuusta kollektiiviseksi. Jatkossa kaikille teollisuusakuille on perustettava valtakunnallinen, yhteisvastuullinen keräysjärjestelmä riippumatta siitä, milloin ne on saatettu markkinoille. 

Akkuasetus tavoittelee vaatimuksillaan kiertotalouden edistämistä, sisämarkkinoiden toiminnan vahvistamista sekä paristojen ja akkujen aiheuttamien ympäristö- ja sosiaalisten vaikutusten vähentämistä. 

Uusista omistajista Merus Poweria edustavan Risto Laakson mukaan kyse ei kuitenkaan ole vain lain vaatimusten noudattamisesta. Asiakkaat ovat hänen mukaansa erittäin kiinnostuneita vastuullisuudesta. Tuotteiden elinkaaren loppupään kierrätyksen on siis oltava kunnossa.  

– Isojen investoijien kohdalla puhutaan EU-taksonomiasta ja vihreästä siirtymästä. Taksonomia määrittää paljon sitä, minkälaisiin investointeihin on mahdollista saada tukea tai edullista rahoitusta. 

Risto Laakso on Merus Powerin ympäristö-, työturvallisuus ja vastuullisuuspäällikkö. Kuva: Merus Power

Yrityksen tuottajavastuu hoidetaan liittymällä tuottajayhteisöön

Suomessa paristo- ja akkualan yritysten on hoidettava tuottajavastuunsa liittymällä tuottajayhteisöön. Yhteisöt ovat tuottajien itsensä perustamia voittoa tavoittelemattomia organisaatioita, jotka organisoivat käytöstä poistettujen akkujen keräyksen ja kierrätyksen jäsentensä puolesta.  

Suomen Autokierrätys Oy huolehtii sähköajoneuvojen ajovoima-akuista ja Akkukierrätys Pb Oy lyijypohjaisista ajoneuvo- ja teollisuusakuista. Recser Oy ja ERP Finland ry ovat tähän asti olleet vastuussa alle 25 kiloisista paristoista ja akuista. 

Recserin laajentumisen myötä kaikkien eri akkuluokkien -nyt siis myös suurien teollisuusakkujen- tuottajayrityksille löytyy sopiva tuottajayhteisö.  

Uusi omistajayritys Enico näkee tuottajayhteisöön kuulumisen tehokkaimpana tapana huolehtia yrityksen vastuista.   

– Akkuasetus sanoo, että kierrätysvastuu on hoidettava, mutta se nyt toki on muutenkin vastuullisen yrityksen intresseissä.  Olemme pieni kasvuyritys, ei oikein nähty järkevänä, että me itse alkaisimme tekemään, sanoo Enicon operatiivinen johtaja Anna Prusi. 

Enicon operatiivinen johtaja Anna Prusi. Kuva: Enico. Kuvaaja: Paula Huvinen.

Jos paristot ja akut liittyvät yrityksesi toimintaan, on tärkeää tarkistaa akkuasetuksen lainsäädäntöön tuomat muutokset (alla). Esimerkiksi tuottajan määritelmän laajentuminen on tuonut kokonaan uusia yrityksiä tuottajavastuun piiriin.  

Recserille siirrät tuottajavastuusi helposti rekisteröitymällä tuottajaksi täällä: Rekisteröityminen tuottajaksi – Paristokierrätys. Pidämme rekisteröityneet tuottajat ajan tasalla tulevista muutoksista ja autamme mielellämme kaikissa tuottajavastuuseen liittyvissä kysymyksissä: info(a)recser.fi. 

Kansikuva: Cactos Oy

Yritysesittelyt

Merus Power

Merus Power suunnittelee ja valmistaa sähkövarastoja ja sähkön laatua parantavia laitteita. Energiatehokkuus, puhdas tulevaisuus, uusiutuva energia ja sähkön laatu ovat olleet yrityksen toiminnan keskiössä perustamisesta alkaen.  

– Meille on alusta alkaen ollut selvää, että laitteiden kierrätyksestä pitää huolehtia, painottaa Risto Laakso, Merus Powerin ympäristö-, työturvallisuus- ja vastuullisuuspäällikkö. 

– Ison sähkövaraston teollisuusakut saattavat painaa 200 tonnia. Kun akusto tulee kerralla vaihdettavaksi ja kierrätettäväksi elinkaarensa päässä, niin on se jo aika iso projekti, hän kuvaa.  

Kuva: Merus Power

Merus Power on perustettu vuonna 2008. Yhtiön liikevaihto on noussut tasaisesti ja oli viime tilikautena 35,6 miljoonaa. Työntekijöiden määrä on myös kasvussa ja viime vuoden lopussa heitä oli 117. Merus Powerin pääkonttori on nykyään Ylöjärvellä ja sillä on toimistot myös Helsingissä, Saksassa ja Yhdistyneissä Arabi-Emiraateissa. Yhtiö listautui pörssiin neljä vuotta sitten. 

– Olemme insinöörien perustama firma. Meillä perustajilla on yhteinen tausta Nokian Capacitorsilta, Laakso kertoo yrityksen perustamisesta.   

– Alun perin toimimme Nokialla, kumisaapastehtaan kellarissa. Toissa vuonna yhtiön tuotanto ja pääkonttori siirrettiin isompiin tiloihin Ylöjärvelle, hän jatkaa.  

Merus Powerin toiminta on globaalia ja laitteita on tähän mennessä myyty yli 70 maahan. Alkuvuosina myydyt projektit ja laitteet toimitettiin pääsääntöisesti ulkomaille.  

– Sähkön laatua parantavat tuotteemme ovat aktiivisuodattimia, STATCOM- ja SVC-laitteita näin insinöörikielellä ilmaistuna, Laakso kertoo.  

– Kansantajuistettuna ne ovat eräänlainen pesukone sähkölle. Suomessahan on yleisesti ottaen hyvä sähkönlaatu, mutta maailmalla näin ei joka paikassa ole, hän avaa.  

Ensimmäiset sähkövarastot Merus Power toimitti vuosina 2018–2019 Suomeen. Sähkövarastojen avulla saadaan uusiutuvaa energiaa syötettyä enemmän valtakunnan verkkoon.  Sähkövarasto koostuu akuista, inverttereistä, ohjaus- ja suojausjärjestelmästä sekä useista muista verkkoon liitynnän mahdollistavista komponenteista.  

– Sähkövarastot ovat lisääntyneet huimasti ja niiden kapasiteetit kasvaneet vuosi vuodelta isommiksi, kertoo Laakso .

Recserin omistajuuteen ja tuottajayhteisön toimintaan Merus Poweria motivoi yrityksen perustavanlaatuisten arvojen lisäksi myös halu ennakoida liiketoimintaa tiedonsaannin kautta. Yhteistyö tuottajayhteisössä muiden Suomen toimijoiden kanssa on myös tärkeää. 

– Oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus on myös yksi syy, minkä vuoksi tähän lähdettiin. Kaikki tuottajat huolehtivat omasta velvollisuudestaan akkujen kierrättämisessä aiheuttamisperiaatteen mukaisesti. Tuottajien vastuu ulottuu akkujen kierrätyksen hoitamiseen asti, sanoo Laakso. 

– Kierrätyksen järjestämisessä ja siten materiaalien uusiokäytön mahdollistajana toimii Recser ja tuottajayhteisö, hän lisää. 

Enico 

Enico tarjoaa pohjoismaisiin olosuhteisiin suunniteltuja energiavarastoinnin kokonaisratkaisuja. Yritys on perustettu vuonna 2019 Tampereella ja sen päämarkkina-alueena on Pohjoismaat ja Baltia.  

– Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin että laitteet sitten elinkaarensa lopussa kierrätetään, sanoo Enicon operatiivinen johtaja Anna Prusi painokkaasti.  

Enicon liikevaihto on kolminkertaistunut joka vuosi viimeisen kolmen vuoden ajan. Viime vuonna liikevaihto oli noin yhdeksän miljoonaa euroa. Tälle vuodelle tavoitteena on 25 miljoonan liikevaihto. Tämä näkyy myös henkilöstön nopeana kasvuna. Vuoden 2024 aikana henkilöstön määrä kolminkertaistui. 

Enico on osa suomalaista perhekonserniyhtiötä West Invest Groupia. Saman konsernin sisaryritys Ubitec vastaa laitteiden asennustöistä ja huollosta. Yritys käyttää tuotteissaan suomalaisia tai eurooppalaisia komponenttitoimittajia.  

– Toimimme partnership-ajattelun pohjalta eli emme käytä yksittäisiä toimittajia, vaan kehitämme tuotteita yhdessä meidän toimittajiemme kanssa, Prusi sanoo.  

– Energiavarastolla ollaan mukana Fingridin taajusreservimarkkinassa ja näin ollen osa kriittistä infraa. Haluamme varmistaa, että tältäkin kannalta kaikki meidän ja alihankkijaverkostomme toiminta on vastuullista ja turvallista, hän jatkaa. 

Enicon toimittamilla energiavarastoratkaisuilla pääsee osaksi Fingridin taajuusreservimarkkinaa, mikä luo uuden ansaintamallin asiakkaalle. Käyttötarkoituksia energiavarastolle on monia. Esimerkiksi varavirran tuottaminen, piikkitehojen leikkaus tai aurinko- tai tuulivoimalan hyödyn maksimointi.  

– Asiakkainamme on muun muassa kauppakeskuksia, kalajalostamoita, sahoja ja sähköautojen latausoperaattoreita. 

Enicossa tuottajavastuu nähdään itsestäänselvyytenä. Recserin omistajuuteen Enico lähti mukaan, koska se haluaa yrityksenä olla mukana päättämässä omaan toimintaan vaikuttavista asioista.  

– Emme halua olla vain repsikan paikalla kuuntelemassa, mitä joku muu on päättänyt, Prusi sanoo.  

– Recser on hoitanut pienempien akkujen kierrätystä jo aikaisemmin, minkä myötä heillä on tietotaitoa akkujen kierrätyksestä ja muun muassa kierrätysverkoston hallinnasta. Koemme järkeväksi ja tehokkaaksi lähteä mukaan kehittämään myös isojen akkujen kierrätystä toimijan kanssa, jolla on jo kokemusta vastaavasta toiminnasta, Prusi lisää.

Cactos

Sähkövarastoja automatisoituina palveluina eli itse varastoja ja niihin liittyvien softa- ja operointipalveluiden pakettiratkaisuja yrityksille tarjoava Cactos oy on perustettu vuonna 2021. Yrityksen oma tehdas on Kempeleessä ja toimistoja on lisäksi Helsingissä ja Amsterdamissa. 

– Yrityksemme on nyt olemassa juuri sen takia, että maailma pystyisi tekemään energiamurroksen, kertoo Cactoksen operatiivinen johtaja Veli-Erkki Ruotsalainen. 

Muutaman vuoden vanha Cactos on asentanut noin 160 sähkövarastokohdetta Suomeen ja Ukrainaan. Toimitukset Hollantiin ja Ruotsiin ovat valmisteilla. Yrityksen liikevaihto on ollut nopeassa nousussa. Viime tilikautena se oli 3,2 miljoonaa ja nyt odotetaan yli 10 miljoonan liikevaihtoa.  

– Myymme sähkövarastoja ja kaupankäynnin optimointia palveluna eli sähkön varastointia yrityksille. Alan termein kyse on ensinnäkin kiinteistön behind the meter -toiminnasta, jossa optimoidaan asiakkaan sähkölaskua pienemmäksi tai mahdollistetaan isompia tehoja. Lisäksi meillä on Kuhmoisissa ensimmäinen viiden megavatin kokoinen sähkövarasto, verkkomittakaavan sähkövarastojärjestelmä, sanoo Ruotsalainen. 

Työntekijämäärä on myös kasvanut nopeasti ja tänä päivänä Cactoksella työskentelee 75 henkilöä. Merkittävä osa henkilöstöä keskittyy pilvipalveluiden ja älyjärjestelmien kehittämiseen. Toiminta perustuu omaan tekemiseen myös laitepuolella: Akkukennot yritys ostaa valmiina, mutta sen jälkeinen tuotanto on omaa.  

– Me Cactoksen perustajat olimme kaikki olleet yli kymmenen vuotta eri aloilla: öljy- ja aseteollisuudessa, sosiaalisen median markkinoinnissa… Kaikkia yhdisti tarve tehdä jotain konkreettista ja maailmaa eteenpäin vievää, Ruotsalainen kuvaa yrityksen perustamista. 

Myös Recserin omistajuuteen ja suurten teollisuusakkujen tuottajavastuujärjestelmän rakentamiseen Cactos lähti mukaan arvojensa pohjalta.  

– Olemme tässä mahdollistamassa maailman muuttumista uusiutuviin ja meille on tärkeää, että myös loppupää on hoidettu mallikkaasti Suomessa, Ruotsalainen sanoo   

Recserin omistajuus on Cactokselle tärkeää myös siksi, että heidän osaamisensa uudelta alalta tulee hyödynnettyä laajenemisessa.  

– Me olemme yksi suurimmista ja monella alueella tällainen pioneeri, hän täsmentää.  

Kuva: Cactos Oy

Määritelmät muuttuivat: Onko yrityksesi nyt teollisuusakkujen tuottaja? 

Teollisuusakku määritellään uudessa laissa aiempaa tarkemmin. Sillä tarkoitetaan erityisesti teollisuuskäyttöön suunniteltua akkua tai paristoa, sekä akkuja tai paristoja, jotka tulevat teollisuuskäyttöön käyttötarkoituksen muuttamisen jälkeen. 

Esimerkkejä teollisuusakuista ovat ajovoima-akut, joita käytetään rautatie-, vesi- ja ilmakuljetusajoneuvoissa. Teollisuusakkuja ovat lisäksi liikkuvien työkoneiden ajovoima-akut sekä viestintäverkoissa, maataloustoiminnassa tai sähköenergian tuotannossa ja jakelussa käytettävät akut. 

Lisäksi kaikki yli 5 kg painavat akut ja paristot määritellään teollisuusakuiksi, jos ne eivät ole sähköajoneuvon tai kevyen liikkumisvälineen ajovoima-akkuja tai käynnistys-, valaistus- tai sytytysakkuja eli ajoneuvoakkuja. Näin ollen teollisuusakuissa on mukana myös kuluttajatuotteita, esimerkiksi energian varastointiin kotitalouksissa käytettäviä akkuja. 

Uusi asetus laajentaa akkujen tuottajan määritelmää. Maahantuojien, valmistajien ja etämyyjien lisäksi myös jakelijat voivat olla tuottajavastuussa. Teollisuusakkujen tuottajaksi katsotaan se, joka ”asettaa kyseisiä akkuja ensimmäistä kertaa saataville markkinoille Suomessa”.  

Etämyyjien tulee jatkossa nimetä tuottajavastusta huolehtiva valtuutettu edustaja EU-maihin, joiden markkinoille ne asettavat saataville akkuja ja paristoja myymällä niitä suoraan loppukäyttäjille. 

Velvollisuudet muuttuivat: Tuottaja, kaikki tämä tulee nyt hoidettavaksesi 

Käytöstä poistettujen akkujen ja paristojen keräyksestä ja kierrätyksestä vastaavat niiden tuottajat. EU:n akkuasetuksessa tämä laajennettu tuottajavastuu muuttuu teollisuusakkujen osalta yhteisvastuulliseksi, eikä akkuja saa asettaa saataville markkinoille ilman että vastuu on hoidettu. Suomessa tämä tarkoittaa liittymistä tuottajien perustamaan tuottajayhteisöön. 

Tuottajayhteisö huolehtii tuottajien puolesta siitä, että loppukäyttäjällä on mahdollisuus palauttaa kaikki teollisuusakuiksi laskettavat jäteakut ja -paristot vaivattomasti, maksutta ja ilman uuden tuotteen ostopakkoa.  

Kaikilla teollisuusakuilla tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että akku on otettava vastaan riippumatta sen alkuperästä, tavaramerkistä, kunnosta, luonteesta tai kemiallisesta koostumuksesta. Haastetta lisää se, että keräyspisteisiin voi palautua myös ennen lakimuutosta liikkeelle saatettuja teollisuusakkuja. 

Vastaanottoa varten pitää olla koko maan kattava keräysverkosto, turvallisuusvaatimukset täyttävä keräysinfrastruktuuri ja kuljetus luvan saaneisiin käsittelylaitoksiin.  

Kiristyvien kierrätystehokkuusvaatimusten lisäksi kierrätysprosesseissa on saatava talteen kasvava määrä tärkeimpiä akkuraaka-aineita, kuten kobolttia, litiumia, kuparia ja nikkeliä. Uusissa akuissa on käytettävä siirtymäaikojen jälkeen vähintään minimivaatimusten mukainen määrä kierrätysperäisiä raaka-aineita. 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.