Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • sv
  • en

#Akkuasetus: Akkupassia koskeva opas on päivitetty

Päivitetty opas huomioi elokuussa 2023 voimaan tulleen EU:n akkuasetuksen lopullisen sisällön ja akkupassia koskevat vaatimukset. Opas auttaa akkupassin käyttöönotossa.

EU:n uudessa akkuasetuksessa tietyille akuille edellytetään digitaalista tuotepassia, johon kerätään yksilöityä tietoa akun valmistajasta, raaka-aineista, hiilijalanjäljestä sekä vastuullisesta hankinnasta ja kierrätetystä sisällöstä. 

Digitaalinen akkupassi on kuvattu EU:n akkuasetuksen 77 artiklassa. Akkupassi tulee olemaan pakollinen kevyiden kulkuneuvojen (LMT) akuille sekä teollisuusakuille, joiden kapasiteetti on yli 2 kWh. Lisäksi akkupassi tulee liittää EU:n alueella markkinoille saatettuihin tai täällä käyttöön otettuihin sähköajoneuvojen akkuihin. Akkupassista on vastuussa akkuja markkinoille asettavat talouden toimijat.

Akkupassi vaaditaan 18. helmikuuta 2027 alkaen.

Opas tukee akkupassin käyttöönotossa ja antaa vinkkejä kiertotalouteen

Digitaalinen akkujen tuotepassi on uusi vaatimus akkualalla. Akkupassin käyttöönoton tueksi on julkaistu opas, jonka laati laaja akkuasiantuntijoiden joukko. Opas julkaistiin alun perin huhtikuussa 2023, ja nyt opasta on päivitetty. Uusi versio oppaasta huomioi elokuussa 2023 voimaan tulleen EU:n akkuasetuksen lopullisen sisällön ja akkupassia koskevat vaatimukset.

Opas akkupassin käyttöönottoon. (Battery Pass, englanniksi)

Opas antaa kattavan opastuksen raportointivaatimuksista vastuullisille taloudellisille toimijoille ja muille akkujen arvoketjun osapuolille. Oppaassa tarkastellaan akkuasetuksen lisäksi myös muita akkualan keskeisiä säädöksiä, kuten ekosuunnitteludirektiiviä. Lisäksi opas antaa ehdotuksia kestävyyttä ja kiertotaloutta lisäävistä toimintatavoista.

Opas sisältää neljä erillistä dokumenttia: Yleisopas (Main Content Guidance), Akkupassin datalista (Data Attribute Longlist), Hiilijalanjäljen laskentaohjeet (Carbon Footprint Rules) sekä End-of-Life allokaatioanalyysi (EOL Allocation Analysis).

Akkupassi edistää vastuullista akkutuotantoa ja vihreää siirtymää

Akkujen vastuullinen tuotanto on avaintekijä vihreän siirtymän kestävässä toteutumisessa. Digitaalinen akkupassi auttaa meitä ottamaan ison askeleen lähemmäs tätä tavoitetta.

Tärkeät tiedot, kuten hiilijalanjälki tai tiedot raaka-aineen hankinnan edellytyksistä, akkujen korjattavuudesta ja kierrätettävyydestä tallennetaan akkupassiin. Tiedot ovat sen jälkeen eri toimijoiden saatavilla aina akkujen raaka-aineiden louhinnasta uudelleenkäyttöön ja kierrätykseen.

Digitaalisen akkupassin käyttöönoton myötä Euroopan komissio pyrkii tukemaan akkujen kestävää ja kiertotalouden mukaista arvoketjua.

Lue aikaisemmat kirjoituksemme: 

#Akkuasetus: EU:n akkuasetuksen soveltaminen alkaa 18.2.2024 – näin siihen valmistaudutaan Suomessa (paristokierratys.fi)

Akkuseminaari: Suomalainen akkuarvoketju kaipaa rohkeutta ja investointeja   – Akkukierrätys Pb Oy (akkukierratyspb.fi)

Akkuseminaari: Tuottajat luottavat uuteen akkuasetukseen – “Pidemmän päälle hyvä asia, vaikka nyt työ lisääntyy” (paristokierratys.fi)

Akkuseminaari: EU:n uuden akkuasetuksen velvoitteet tarkentuvat vielä lähivuosina  – Akkukierrätys Pb Oy (akkukierratyspb.fi)

Parlamentti hyväksyi uuden akkuasetuksen – mitä seuraavaksi? – Akkukierrätys Pb Oy (akkukierratyspb.fi) 

Akkuasetus: Tulevan akkuasetuksen sisältö on nyt julkaistu – luvassa on tarkennuksia tuottajavastuun hoitamiseen – Paristokierrätys (paristokierratys.fi) 

#Akkuasetus: Paristojen ja akkujen keräysastetta halutaan kiristää (akkukierratyspb.fi) 

#Akkuasetus: Litiumioniakkujen harvinaiset metallit halutaan kiertoon, mutta osa akuista on vailla kierrätysratkaisuja – miten EU:n tiukentuvien kierrätysvaatimusten käy? – Paristokierrätys (paristokierratys.fi) 

Mitä EU:n uusi akkuasetus tarkoittaa? – Akkukierrätys Pb Oy (akkukierratyspb.fi) 

Tämä artikkeli on osa paristo- ja akkutuottajayhteisöinä toimivien Recser Oy:n ja Akkukierrätys Pb Oy:n yhteistä EU:n akkuasetusaiheista viestintää. Voit tilata ajankohtaisimmat uutiset aiheesta myös uutiskirjeenä.