Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • sv
  • en

#Akkuasetus: EU:n akkuasetuksen soveltaminen alkaa 18.2.2024 – näin siihen valmistaudutaan Suomessa

Elokuun 17. päivänä voimaan astuneen EU:n akkuasetuksen soveltaminen alkaa pääosin puolen vuoden siirtymäajan jälkeen ensi vuoden helmikuussa. Jätehuoltoa ja tuottajavastuuta koskevilla vaatimuksilla siirtymäaika on kaksi vuotta eli tuottajavastuujärjestelmien on oltava uusien vaatimusten mukaisia elokuussa 2025. Vaikka asetus on sellaisenaan kaikissa jäsenmaissa sovellettavaa sääntelyä, sisältää se myös kansallisesti päätettäviä asioita. Akkuasetuksen sisältöä käytiin läpi ensimmäisen kerran Suomessa alan asiantuntijoiden ja tuottajien kesken syyskuun lopulla järjestämässämme juhlavuoden akkuseminaarissa.  

Kansallinen toimeenpano

Akkuasetuksen toimeenpanoa varten Suomeen on perustettu monialainen virkamiestyöryhmä, jonka puheenjohtajana toimii Ympäristöministeriön erityisasiantuntija Jouni Nissinen. Kansallisesta lainsäädännöstä on muutettava kohdat, jotka ovat ristiriidassa akkuasetuksen kanssa, ja kumottava ne kohdat, joista säädetään akkuasetuksessa. Lisäksi kansalliseen lainsäädäntöön lisätään tarvittavat säädökset, joita ovat mm. toimivaltaisia viranomaisia koskevat säädökset sekä seuraamuksia koskevat säädökset.

Työryhmä koordinoi tarvittavien sidosryhmien kuulemista ja tiedottaa akkuasetuksen täytäntöönpanon etenemisestä. Ensimmäinen kansallisen jätelain muutosesitys koskien EU:n akkuasetuksen edellyttämiä akkujen ja paristojen vaatimustenmukaisuuden arviointilaitosten hyväksymistä ja nimeämistä koskevia vaatimuksia on etenemässä eduskunnan käsittelyyn lähiaikoina. Täytäntöönpanohankkeen etenemistä voi seurata hankesivuilta: Akkuasetuksen toimeenpano (valtioneuvosto.fi).  

Juhlavuoden akkuseminaarimme oli menestys!

Kokosimme syyskuun lopulla 15-vuotisjuhlavuoden akkuseminaariimme akkualan asiantuntijat yhteen ensimmäistä kertaa keskustelemaan uusista vaatimuksista. Heurekassa järjestettyyn seminaariimme osallistui lähes 300 asiantuntijaa paikan päällä ja etänä. Seminaarissa kuultiin muun muassa ympäristöministeriön, tuottajavastuun valvovana viranomaisena toimivan Pirkanmaan ELY-keskuksen, työ- ja elinkeinoministeriön, Business Finlandin, akku- ja automaahantuojien sekä uudelleenkäyttö- ja kierrätystoimijoiden näkökulmia akkuasetuksesta ja akkumarkkinoiden tulevaisuudesta.

Akkukierrätys Pb Oy:n toimitusjohtaja Johanna Alakerttula, Suomen Autokierrätys Oy:n toimitusjohtaja Juha Kenraali ja Recser Oy:n toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck iloitsevat juhlavuoden akkuseminaarin onnistumisesta. Juhlapäivänä tasan 15 vuotta sitten Suomessa tuli voimaan EU-sääntelyn velvoittamana tuottajavastuu paristojen ja akkujen osalta. Silloin perustetiin kannettavien paristojen ja akkujen tuottajayhteisöksi Recser Oy ja lyijypohjaisten käynnistys- ja teollisuusakkujen tuottajayhteisöksi Akkukierrätys Pb Oy. Myöhemmin mukaan liittyi myös Suomen Autokierrätys Oy, kun se hyväksyttiin sähköautojen ajovoima-akkujen tuottajayhteisöksi vuonna 2018.

Kokosimme seminaarin tunnelmia ja keskusteluja artikkeleihimme, jotka pääset lukemaan alla olevista linkeistä. Katso myös videohaastattelut, joissa puhujat ja osallistujat kertovat ajatuksiaan uudesta asetuksesta. Saat akkuseminaarimme esitykset pyydettäessä osoitteesta info(a)recser.fi.  

Seminaari keräsi osallistujilta runsaasti positiivista palautetta ja vastaavia tilaisuuksia tai lyhyempiä tietoiskuja toivottiin lisää tulevaisuudessa. Kiitämme lämpimästi kaikkia seminaariin osallistuneita ja erityisesti asiantuntevia puhujia onnistuneesta päivästä! Kokosimme tilaisuudessa ja sen jälkeen osallistujilta kysymyksiä liittyen akkuasetukseen toimitettavaksi ympäristöministeriölle. Katso täältä, mitä kysymyksiä akkuasetus on muissa herättänyt. Palaamme vastauksiin tulevissa uutiskirjeissämme.  

Linkkejä ja lisätietoja:

Valtioneuvoston tiedote 17.8.2023: EU:n akkuasetus astuu tänään voimaan – pitkällä aikavälillä isoja muutoksia akkualalle (valtioneuvosto.fi) 

Jouni Nissisen artikkeli Ilmansuojelu -lehdessä 3/2023: EU:n akkuasetus astuu voimaan: Akkualalle suuria pitkän aikavälin muutoksia: Ilmansuojelu-lehti – Ilmansuojeluyhdistys ry – Ilman- ja ilmastonsuojelua vuodesta 1976 (isy.fi) 

Recserin toimitusjohtajan Liisa-Marie Stenbäckin mielipidekirjoitus EU:n akkuasetuksesta Helsingin Sanomissa: EU:n uusi akkuasetus velvoittaa kierrätykseen – Mielipide | HS.fi 

Lue myös aikaisemmat kirjoituksemme: 

Akkuseminaari: Suomalainen akkuarvoketju kaipaa rohkeutta ja investointeja   – Akkukierrätys Pb Oy (akkukierratyspb.fi)

Akkuseminaari: Tuottajat luottavat uuteen akkuasetukseen – “Pidemmän päälle hyvä asia, vaikka nyt työ lisääntyy” (paristokierratys.fi)

Akkuseminaari: EU:n uuden akkuasetuksen velvoitteet tarkentuvat vielä lähivuosina  – Akkukierrätys Pb Oy (akkukierratyspb.fi)

Parlamentti hyväksyi uuden akkuasetuksen – mitä seuraavaksi? – Akkukierrätys Pb Oy (akkukierratyspb.fi) 

Akkuasetus: Tulevan akkuasetuksen sisältö on nyt julkaistu – luvassa on tarkennuksia tuottajavastuun hoitamiseen – Paristokierrätys (paristokierratys.fi) 

#Akkuasetus: Paristojen ja akkujen keräysastetta halutaan kiristää (akkukierratyspb.fi) 

#Akkuasetus: Litiumioniakkujen harvinaiset metallit halutaan kiertoon, mutta osa akuista on vailla kierrätysratkaisuja – miten EU:n tiukentuvien kierrätysvaatimusten käy? – Paristokierrätys (paristokierratys.fi) 

Mitä EU:n uusi akkuasetus tarkoittaa? – Akkukierrätys Pb Oy (akkukierratyspb.fi) 

Liisa-Marie Stenbäck on Paristokierrätystä organisoivan tuottajayhteisö Recser Oy:n toimitusjohtaja.

Johanna Alakerttula toimii lyijyakkujen tuottajavastuusta vastaavan tuottajayhteisö Akkukierrätys Pb Oy:n toimitusjohtajana.

Tämä artikkeli on osa paristo- ja akkutuottajayhteisöinä toimivien Recser Oy:n ja Akkukierrätys Pb Oy:n yhteistä EU:n akkuasetusaiheista viestintää. Voit tilata ajankohtaisimmat uutiset aiheesta myös uutiskirjeenä.