Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • sv
  • en

Palkintoja kierrättämisestä – Haaga-Helian opiskelijat tarttuivat akkuhaasteeseen

Circular Design Innovation Community -projektin järjestämässä Kiertotaloutta Datasta -haastekilpailussa etsittiin datan avulla ratkaisuja eri toimijoiden asettamiin haasteisiin.

Akkukierrätys Pb Oy ja Recser Oy asettivat kilpailuun yhteisen haasteen, johon toivottiin vastauksena uudenlaisia keinoja litium- ja lyijakkujen keräyksen tehostamiseen sekä kierrätyksen ympäristöhyötyjen esiin tuomiseen.

– Akkujen kierrätyksellä voidaan saavuttaa merkittäviä ympäristöhyötyjä, mutta sen konkreettiset hyödyt jäävät kuitenkin usein näkymättömiksi, Akkukierrätys Pb:n Johanna Alakerttula ja Recser Oy:n Liisa-Marie Stenbäck totesivat ennen kilpailua.

Haaga-Helian opiskelijat tarttuivat akkuhaasteeseen osana Innovoi kiertotaloutta ja vastuullisuutta tulevaisuutta -opintojaksoa keväällä 2022. Akkujen ja paristojen kierrätyksen helppous, toiminnan pelillistäminen sekä kierrättämisestä palkitseminen nousivat keskiöön opiskelijoiden innovaatioissa.

Lopputuloksena syntyi ajatus akkupantista, joka kirjattaisiin asiakastietoihin ostoksen yhteydessä. Akun elinkaaren tullessa loppuunsa asiakas saisi muistutuksen akun toimittamisesta kierrätykseen. Ostopaikassa kierrätykseen toimitetun akun panttitiedolla saisi pantin suuruisen alennuksen uudesta tuotteesta.

Toinen opiskelijoiden esittelemä innovaatio yhdisti akkujen keräyksen jäätelöauton kulkureitteihin. Perheitä kannustettaisiin palauttamaan tarpeettomat akut ja paristot jäätelöauton kyytiin ostosten yhteydessä. Eri pysäkkien asiakkaat voisivat kilpailla keskenään kerättyjen akkumäärien perusteella, ja eniten akkuja keränneet pysäkit palkittaisiin jäätelöllä.

Akkukierrätys Pb Oy:n Johanna Alakerttula sanoo, että täysin uudenlaiset avaukset ovat akkuhaasteen kaltaisten kilpailujen parasta antia.

– Oli hienoa kuulla opiskelijoiden näkemyksiä akkujen kierrätyksen sujuvoittamisesta. On hyvä haastaa myös itseään ajattelemaan keinoja laatikon ulkopuolelta, Alakerttula toteaa.

Teksti: Riina Nygrén / Noon Kollektiivi
Kuva: Kuvakaappaus Innovaatioesityksestä. Tekijöinä Eetu Manninen, Miro Petäjä, Juuso Ahola, Vili Koivistoinen, Simo Tiitto ja Anni Ihaniemi.