Päivä Paloasemalla -tapahtumassa nähtiin, miten Zombiakku-kampanja vaikuttaa: ”Kotona täytyy etsiä ne vanhat kännykät ja viedä kierrätykseen!”
Valtakunnallisen Päivä Paloasemalla -tapahtuman yhtenä teemana oli tänä vuonna sähkölaitteiden ja akkujen turvallinen käyttö. Paristokierrätystä Suomessa organisoiva tuottajayhteisö Recser toimi tapahtuman kumppanina. Paloasemien ohjelmanumeroihin kuului teippausrasti, jossa opastettiin käytöstä poistettujen paristojen ja akkujen oikeaoppista kierrättämistä ja teippaamista. Jaossa oli myös paristojen ja akkujen kotikeräyslaatikoita.
Kahdeksanvuotiaat ystävykset Katariina ja Hertta oppivat Päivä Paloasemalla -tapahtumassa Lempäälän VPK:lla, mitä käytöstä poistetuille paristoille pitää tehdä:
– Viedä kauppaan!
Päivä Paloasemalla on erityisesti lapsiperheille suunnattu paloasemien avointen ovien tapahtuma. Tänä vuonna se pidettiin 23.11.2024 ja siihen osallistui 306 paloasemaa eri puolilla maata. Tapahtuman järjestämistä koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK ja rahoittaa Palosuojelurahasto. Vuosittain paloasemilla on päivän aikana vieraillut valtakunnallisesti noin 100 000 henkeä.
– Lasten kautta me kaikki opimme. Käytöstä poistettujen paristojen ja akkujen teippaaminen ja palauttaminen ei ole vaikeaa. Kun lapset sen kerran oppivat, muistuttavat he koko perhettä. Tämän takia zombiakut näkyvät Päivä Paloasemalla -tapahtumassa, sanoi Recser Oy:n toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck.
Recserin uusia pahvisia paristojen ja pienakkujen kotikeräyslaatikoita oli jaossa kaikilla tapahtumaan osallistuneilla paloasemilla. Yhteistyö Paloturvallisuusviikon ja Päivä Paloasemalla -tapahtuman kanssa on tuonut Zombiakku-kampanjalle valtakunnallista näkyvyyttä ja mahdollistanut lapsiperheiden tavoittamisen kattavasti.
Zombiakulla tarkoitetaan käytöstä poistettua litiumioniakkua tai litiumparistoa, joka on esimerkiksi kolhun seurauksena herännyt uudelleen henkiin ja on pullistunut, kuumentunut tai päästää outoa ääntä.
Lempäälän paloasemalla opittiin zombiakkujen vaaroista: ”Kohta räjähtää!”
Lempäälän VPK:lla Päivä Paloasemalla -tapahtuma keräsi paikalle arviolta hieman yli viisisataa henkeä.
Lempäälän tapahtuman ohjelmassa oli muun muassa akkupalonäytöksiä. Suurin osa tapahtumavieraista oli saapunut paikalle koko perheen voimin, ja yleisössä kuultiin pienten lasten spontaaneja reaktioita näytökseen. Kohta räjähtää! ja kova ääni… olivat varmasti yleisimmät huudahdukset.
– Akkupalot ovat erittäin nopeita eli siinä ei ehdi kissaa sanoa, kun se on jo täyden palon vaiheessa ja sen jälkeen tulee myrkyllistä savukaasua, juonsi Lempäälän VPK:n puheenjohtaja Pekka Moilanen akkupalonäytöstä.
Akkupalonäytöksellä haluttiin näyttää, miten voi käydä, jos heittää vanhan akkulaitteen sekajätteeseen ja se puristuu roska-autossa.
– Tiedämme useita tapauksia, joissa jäteauto on jopa syttynyt palamaan, kun joku on laittanut vanhan läppärinsä roskikseen ja kuljettaja on puristanut jätepakkaajalla jätteet kasaan. Tästä syttyy aika raju palo, Moilanen kertoi tapahtumassa.
Moilanen oli vastuussa Lempäälän tapahtuman järjestelyistä yhdessä viidentoista vapaapalokuntalaisen kanssa. Tampereen alueen toimijoista Pirkanmaan pelastuslaitos esitteli pihalla paloautoja, Sisä-Suomen poliisilaitos poliisiautoja ja Pirkanmaan jätehuolto järjesti lapsille tietokilpailua onnenpyörän muodossa. Mukaan saapui myös sosiaalisesta mediasta tuttu Lääkäri Atte eli Atte Virolainen.
Lempäälässä akkupalonäytöksessä levinnyt kemikaalien kitkerä savukaasu haihtui ulkoilmassa nopeasti. Näytös sai kuitenkin monet miettimään omaa toimintaansa kotona paristojen ja akkujen kanssa.
Perheenisä Juhana Palokangas oli paikalla kaksivuotiaan Vaulan, kohta neljävuotiaan Saimin ja yksivuotiaan Elsin kanssa.
– Tytöt ovat ainakin saaneet täältä paloasemajoulukalenterit mukaan, mutta kyllä olen itsekin oppinut: Kotona täytyy ottaa ne vanhat kännykät pois sieltä laatikoista, osa on jo pullistuneita, nyt sen oikeasti tajuaa, että niille voi käydä jotain! Vien ne kierrätykseen. Myös paristot pitää teipata, sitä olen kyllä tehnytkin, sanoi Palokangas.
Paristot ja akut teipattuina takaisin kauppaan
Paloasemien ohjelmanumeroihin kuului teippausrasti, jossa opastettiin käytöstä poistettujen paristojen ja akkujen oikeaoppista kierrättämistä ja teippaamista. Järjestäjillä ja osallistuneilla viranomaisilla oli paloaseman vieraille yhteinen viesti.
– Paristoja ja akkuja kannattaa kierrättää. Samalla tavalla pitää teipata ne paristot kuin ne akutkin: Pienessä yhdeksän voltin arpakuution tai voinapin mallisessa paristossa on jo niin paljon energiakapasiteettia, että se pystyy sytyttämään tulipalon. Sitä on ihan testattu, sanoi ylitarkastaja Jukka Lepistö Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes). Lepistö oli mukana Lempäälässä vastailemassa yleisön kysymyksiin.
– Teippaa kaikki käytöstä poistettujen paristojen ja akkujen navat, hän tiivisti.
Zombiakku-kampanja vaikuttaa
Paristojen ja akkujen aiheuttamien tulipalojen määrän tilastointi on haasteellista, koska palon syttymissyystä ei aina saada täyttä varmuutta.
Selvitysten perusteella tiedetään, että vuosittain syntyy noin kaksikymmentä paristoihin ja akkuihin liittyvää vaaratilannetta tai tulipaloa, jotka ovat johtaneet pelastuslaitoksen tehtävään. Tilastojen ulkopuolelle jäävät ne tapaukset, joissa viranomaisia ei ole tarvittu, koska palo on sammunut tai se on saatu itse sammutettua.
Zombiakku-kampanja on neljän vuoden ajan opastanut oikeanlaista hävitystä. Sen viesti paristojen ja akkujen oikeaoppisesta käsittelystä elinkaaren loppupäässä on alkanut tehota.
– Olemme viime aikoina saaneet kentältä viestiä, että vaaratilanteet ovat vähentyneet. Eräältä jätteenkäsittelylaitokselta kerrottiin esimerkiksi, että oli ollut monta kuukautta hiljaista, ei ollut akkupalotapauksia, iloitsee Stenbäck kampanjan menestystä.
Opastustyö ei kuitenkaan tule kerralla valmiiksi, sillä uusia kotitalouksia syntyy koko ajan. Paristojen ja akkujen määrän lisääntyessä myös niiden oikeanlaista käsittelyä opastavan viestintätyön merkitys vain kasvaa.