Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • sv
  • en

Saitko joululahjaksi uutta elektroniikkaa? Vanhojen laitteiden ja akkujen säilöminen kotona voi aiheuttaa yllättävän vaaran

Toiko pukki langattomat kuulokkeet tai uuden älypuhelimen? Entä mitä tehdä vanhoille? Ethän luo tikittävää aikapommia ja säilö akkukäyttöisiä laitteita tai irrallisia paristoja ja akkuja kaapin pohjalle.

Uusille laitteille ja virtalähteille kannattaa tehdä tilaa kaapista myös turvallisuuden takia. Moni ei tiedä, että pitkään lataamattomana ollut akku voi mennä oikosulkuun uudelleen ladattaessa. Paristot ja akut voivat aiheuttaa vaaratilanteen myös, jos niitä säilötään läjissä ilman, että niiden virtanavat on suojattu esimerkiksi teipillä.

Huolimaton säilytys aiheuttaa vaaratilanteita

Paristojen ja akkujen kierrätystä Suomessa organisoiva Recser Oy eli Paristokierrätys kävi läpi yhdessä Pelastusopiston kanssa viranomaisen PRONTO-rekisteriin kirjattuja hälytystehtäviä. Syksyltä 2022 tilastoon on kirjattu noin viisi tapausta, jonka todennäköinen aiheuttaja voi olla väärin käsitelty tai hävitetty paristo tai akku eli ”zombiakku”. Lisäksi uutisissa on vilahdellut tapauksia litiumakkujen aiheuttamista tulipaloista huomattavasti enemmän.

Eräässä, hyvinkin tyypillisessä, viranomaisen kirjaamassa tapauksessa kodinhoitohuoneesta oli alkanut tuhoisa tulipalo. Palojälkien ja muun arvioinnin perusteella palo oli syttynyt kaapissa, josta löytyi runsaasti käytettyjä AA-, 9V- ja nappiparistoja. Pelastusviranomainen näki mahdollisena, että joku paristoista oli mennyt oikosulkuun ollessaan kosketuksessa toisen pariston kanssa.

– Tämänkin olisi voinut välttää teippaamalla paristojen virtanavat heti, kun ne poistaa laitteesta ja kiikuttamalla ne niille tarkoitettuun keräykseen. On hyvä muistaa, että myös kuluttajalla on vastuuta kierrätyksen turvallisuudesta. Jos annettuja ohjeita ei noudata, voi joutua vastuuseen aiheutuneista vahingoista, Paristokierrätyksen toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck muistuttaa.

Ei missään nimessä sekajätteeseen

Laitteita tai akkuja ja paristoja ei missään nimessä saa heittää sekajätteeseen. Zombiakut aiheuttavat vuosittain vaikeita tulipaloja väärän jätteen seassa. Esimerkiksi sekajätteen käsittelyprosesseissa akku voi ”zombiutua” kolhiintuessaan tai puristuessaan ja aiheuttaa vaikeasti sammutettavan palon, josta leviää myrkyllisiä kaasuja.

Pienet (alle 25 cm) laitteet sekä kannettavat paristot ja akut voi viedä maksutta kierrätykseen niitä myyviin kauppoihin ja isommat kunnallisille aluekeräyspisteille. Irrotettavat akut tulee viedä paristojen ja akkujen keräykseen, ja jos akkua ei saa irti, sen voi palauttaa laitteen mukana.

Akkujen ja paristojen palauttaminen niille tarkoitettuun keräyspisteeseen virtanavat teipattuna ehkäisee tehokkaasti zombiakut. Kierrättämällä varmistetaan myös, että akkujen ja paristojen sisältämät raaka-aineet voidaan palauttaa uudelleen käyttöön.

Lisätietoja:

Liisa-Marie Stenbäck, Recser Oy (Paristokierrätys), p. 010 249 1704, s-posti: liisa-marie.stenback(a)recser.fi.

Paristojen ja akkujen keräyspisteet

Paristokierrätyksen kuvapankki

Zombiakku.fi

Gaia Consulting Oy:n raportti: Kenen vastuulla on, jos litiumioniakku aiheuttaa tulipalon keräyspisteellä?

Paristokierrätys

Paristot ja pienet akut voi palauttaa maksutta ja ilman uuden tuotteen ostopakkoa paristoja ja akkuja myyviin kauppoihin ja kioskeihin. Isot litiumakut, kuten akut sähköpyöriin, tasapainolautoihin, mopoihin ja mönkijöihin, voi palauttaa kierrätys.info -palvelusta löytyviin alueellisiin keräyspisteisiin. Samasta palvelusta löytyy keräyspisteet myös lyijypohjaisille akuille. Paristokierrätystä organisoi Suomessa tuottajayhteisö Recser Oy, joka edustaa yli 800:a paristojen ja akkujen tuottajaa. Paristokierrätys kampanjoi aktiivisesti zombiakkujen torjumisen puolesta yhdessä eri asiantuntijaorganisaatioiden kanssa. Lue lisää: zombiakku.fi

Paristot ja akut kuuluvat tuottajavastuun piiriin eli niiden kierrättämisen järjestäminen on tuottajan eli maahantuojan tai valmistajan vastuulla. Jokaisen rekisteröityneen tuottajan markkinoille saattaman pariston hinnasta pieni osa menee kierrätysmaksuun, jolla järjestetään käytöstä poistettujen paristojen ja akkujen erilliskeräys ja kierrätys. Lisätietoa: paristokierratys.fi.

Liitteet