Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • sv
  • en

Paristoja ja akkuja kierrätettiin ennätysmäärä koronavuonna – ahkerimmat kierrättäjät Savonlinnassa ja Forssassa

Käytettyjä paristoja ja pieniä akkuja kerättiin viime vuonna 5 prosenttia edellisvuotta enemmän – yhteensä 1,7 miljoonaa kiloa eli 120:n linja-auton painon edestä. 

Paristoja ja akkuja palautui kierrätykseen eniten Savonlinnan seudulta ja Forssasta, keskimäärin 530 grammaa asukasta kohden. Ahkerasti paristoja ja pienakkuja kierrätettiin myös muun muassa Kajaanin, Ylivieskan, Hämeenlinnan, Lahden ja Kokkolan seuduilla, kaikissa yli 370 grammaa per asukas. Keskimäärin suomalainen kiikutti keräykseen 315 grammaa käytettyjä virtalähteitä.  Katso tästä tarkemmat alueelliset tilastot sekä muita tilastoja paristojen ja akkujen keräyksestä ja kierrätyksestä.

Monella kärkikymmenikön paikkakunnista sijaitsee sähkö- ja elektroniikkalaitteita purkavia käsittelylaitoksia, jotka toimittavat Paristokierrätykselle suuria eriä laitteista irrotettuja paristoja ja akkuja. Siten tilastot ovat asukkaiden kierrätysaktiivisuuden suhteen suuntaa antavia.

– Ylivieska erottui uutena joukosta, eikä alueella ole SER-käsittelylaitosta. Ehkä koronavuosi on innostanut siellä siivoamaan kotien nurkkia? Paristokierrätystä organisoivan Recser Oy:n toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck pohtii.

Euroopan mittakaavassa koko Suomi on täynnä ahkeria kierrättäjiä. Vuoden 2018 tilastojen mukaan keskivertoeurooppalainen vei paristoja ja akkuja kierrätykseen 197 grammaa, kun taas suomalainen 265 grammaa.

Kobolttia yli puolen miljoonan akun tarpeisiin

Kaikista kierrätykseen saapuneista paristoista ja akuista lähes 90 prosenttia oli ei-ladattavia alkaliparistoja ja vastaavia vuonna 2020. Viime vuosina laitteissa yleistyneitä litiumakkuja palautuu kierrätykseen vielä vähän ja selkeästi hitaammin kuin niiden keskimääräinen käyttöikä on.

– Jostain syystä pöytälaatikot tuntuvat imaisevan vanhat kännykät ja niiden akut syövereihinsä. Jos me kiikuttaisimme ne kierrätykseen, saisimme esimerkiksi akkujen sisältämän koboltin uusiokäyttöön tuhansien sähköautojen tarpeisiin, Stenbäck kannustaa.

Kierrättämällä paristoista ja akuista saadaan talteen iso määrä hyödyllisiä raaka-aineita. Vuoden 2020 keräysmäärästä sinkkiä kierrätettiin 260 000 kiloa, rautaa 315 000 kiloa, 19 000 kiloa nikkeliä, 9 000 kiloa kobolttia ja 5 000 kiloa kuparia. Pelkästään Suomessa kierrätetty koboltti riittää yli puolen miljoonan uuden kännykän akun tarpeisiin.

Paristot ja pienet akut voi kierrättää maksutta niitä myyvissä liikkeissä tai virallisilla keräyspisteillä, joista lähimmän löydät palvelusta kierratys.info.