Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • sv
  • en

Käytetyt litiumakut ovat sekajätteen seassa ja kaappiin jemmattuna tulipaloriski

Juhannusaattona Akkuserin kierrätyslaitoksella syttynyt palo sai alkunsa lajitelluista ja jatkokäsittelyä odottaneista litiumakuista.

– Läheltä piti -tapaus on tarpeellinen muistutus siitä, että akkuja ei saa heittää sekajätteeseen vaan palauttaa valvottuihin keräyspisteisiin. Niissä keräys on suunniteltu litiumakuille, Paristokierrätystä hoitavan tuottajayhteisö Recser Oy:n toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck muistuttaa.

Akkuserin laitokselle kuljetetaan lajiteltaviksi ja kierrätettäviksi kaikki virallisiin keräyspisteisiin viedyt paristot ja pienet akut. Erä litiumakkuja oli tarkoituksella varastoitu rakennuksen ulkopuolelle eikä tulipalo ehtinyt levitä rakennuksiin tai aiheuttanut henkilövahinkoja.

Litiumakkujen aiheuttamat tulipalot ovat harvinaisia. Viimekuukausina sekajätteen mukana käsittelylaitoksille kulkeutuneiden akkujen aiheuttamiksi epäiltyjä tulipaloja on kuitenkin uutisoitu muutamia. Huhtikuussa Kalajoella syttyi palo jätteenlajitteluhallissa, ja aiemmin kesäkuussa vastaava Laitilassa.

– Litiumakkujen määrä kasvaa koko ajan, ja samalla niiden oikean käsittelyn merkitys kasvaa. Ensinnäkin käytetyt akut kannattaa heti viedä kierrätykseen eikä jemmata kaapissa, sillä pitkään käyttämättömänä lojunut akku voi joutua oikosulkuun, jos sitä yritetään ladata tai jos se vikaantuu esimerkiksi pudotessaan, Stenbäck neuvoo.

Myös akkujen virtanavat tulee teipata

Kuten paristojen, myös käytettyjen akkujen virtanavat tulee teipata. Virtanapojen suojaus teipillä ehkäisee tulipalot estämällä paristoissa vielä jäljellä olevan virran purkautumisen, jos napa osuu metalliin.

Akkujen varastointia kotiin kannattaa välttää myös siksi, että ne voivat huomaamatta tippua tai saada kolhuja. Vioittunut akku voi yksinkin kuumeta vaarallisesti ja aiheuttaa tulipalon. Käytetyt vioittuneet akut tulee laittaa muovipussiin, jotta se ei vuoda tai reagoi voimakkaasti osuessaan muihin akkuihin, ja viedä kierrätykseen.

Lähimmän virallisen kierrätyspisteen voi etsiä hakupalvelussa kierratys.info. Pienet akut voi kierrättää myös niitä myyvissä kaupoissa, mutta Paristokierrätys suosittelee viemään akut ensisijaisesti valvottuihin kierrätyspisteisiin, joissa henkilökunta on koulutettu niiden käsittelyyn.

Litiumakut sisältävät paljon hyödyllisiä raaka-aineita, kuten kobolttia ja kuparia, jotka kierrätetään uudelleenkäytettäviksi teollisuudessa.

 

Lisätiedot yhteystiedoistamme.