Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • fi
  • en

Vad händer med återvunna batterier och ackumulatorer?

Alla batterier och ackumulatorer som returneras till butiker och övriga insamlingspunkter skickas till Akkuser Oy i Nivala som är en specialiserad anläggning för hantering av batterier och ackumulatorer. Upp till 90 procent av materialet i batterier och ackumulatorer återvinns till förnybart råmaterial.

Processen för hantering av batterier och ackumulatorer hos Akkuser Oy

  1. Mottagning av varor: Återvinningsbara batterier och ackumulatorer anländer till anläggningen där de tas ut från lastbilen.
  2. Vägning och dokumentering: Allt mottaget material vägs och vikterna dokumenteras. En del av materialet anländer redan vägt.
  3. Lagring innan fortsatt bearbetning: Materialet flyttas till ett tillfälligt lager för att vänta på vidare bearbetning.
  4. Borttagning av överskottsmaterial: Med sorteringslinjer skiljer man bland batterier och ackumulatorer från annat återvinningsbart material som plast och elektronik samt annat skräp som återvinns på lämpligt sätt. Elektronikavfallet skickas till SER-återvinning för att återvinna material och bland annat plasten delas in i klara, färgade och hårda plaster.
  5. Sortering av batterier och ackumulatorer: Batterier och ackumulatorer sorteras för hand efter deras kemiska sammansättning. Batterier och ackumulatorer sätts på ett löpande band och de anställda plockar ut alla andra batterier och ackumulatorer än alkaliska batterier och knappbatterier ur materialet. Knappbatterierna sorteras sedan från alkaliska batterier och de återstående alkaliska batterierna vägs automatiskt. Alkaliska batterier utgör cirka 84 % av det mottagna materialet. De sorterade knappbatterierna transporteras till högtemperaturbehandling av farligt avfall. Processen är planerad för farligt avfall och rökgasen som bearbetningen av dem ger upphov till hanteras med noggrannhet.Sorterarna separerar alkalibatterierna från andra batterier och ackumulatorer
    Kan du identifiera vilket som är ett litiumbatteri och vilket är alkaliskt?

  6. Mekaniska bearbetningsprocesser:
    Bearbetning i ett steg: Innehåller krossning i ett steg och magnetisk separation som används för alkaliska batterier och nickelmetallhydridbatterier.
    Flerstegsbearbetning: Innehåller krossning i flera steg, siktning och magnetisk separering som används för litiumjonbatterier.

    Litiumbatterier på väg till krossmaskinen

  7. Slutprodukter: De material som blir resultatet av återvinningsprocessen levereras vidare till återvinning och nyttoanvändning.

Vilka konkreta produkter tillverkar man av förnybart råmaterial?

Alkalibatterier, återvinningsgrad 52 %:

Järnet som tillvaratagits från alkalibatteriernas stålskal levereras till stålverken, där det smälts och levereras i önskad form till de instanser som använder stål som råmaterial.
Stålet utnyttjas bl.a. i bilar, industrin och i huskonstruktioner. (Av ett kilo stål kan man tillverka till exempel ca 70 gafflar (vikt 14 g).)

Zink lämpar sig bl.a. för byggnads-, bil- och läkemedelsindustrin.

Av den zink-manganhaltiga svarta massa som blir kvar av alkaliska batterier efter att järnet tagits tillvara kan man alternativt med hjälp av finländsk innovation inom cirkulär ekonomi förädla ett gödselmedel som lämpar sig för ekologisk odling (länk: www.tracegrow.com). Då är återvinningsgraden högre, upp till 78 %.
Mer om tillkomstprocessen och marknaden för Tracegrown cirkulära gödningsmedel i bloggen #Kierrossa (på finska).

TraceGrow:s Mikko Joensuu visar upp gödsel som förädlats från svart massa från alkaliska batterier på Kärsämäki anläggning. Mangan färgar den glatt rosa.

 

Litiumbatterier (Li-ion, Li-Pol), återvinningsgrad 69 %:

Litiumbatterier ger fraktioner som innehåller 20–30 % kobolt och 15–20 % koppar, som levereras som förnybart råmaterial till industrin.

Återvunnen kobolt kan användas som råvara för nya batterier. Den kobolthaltiga svarta massan levereras till Jervois Finland Oy i Karleby, där ett av världens största raffinaderier för kobolt finns. Återvinning av kobolt sparar inte bara energi utan även jungfrulig kobolt, vars brytning har förknippats med miljö- och människorättsproblem. Att få i kretsloppet den kobolt som innehålls av de litiumjonbatterier som nu tas ur bruk är också kritiskt för att de batteriråvaror som behövs för den gröna övergången ska räcka till. Kobolt är på EU-nivå listat som en av de kritiska råvarorna med stor ekonomisk betydelse och med risker förknippade med tillgången.

Återvunnen koppar kan utnyttjas i stor utsträckning inom till exempel elektronikindustrin, byggbranschen och i solpaneler. Genom att använda återvunnen koppar sparar man energi och naturresurser och minskar effektivt koldioxidutsläppen. Uppskattningsvis är upp till hälften av den koppar som används i Europa redan idag återvunnen.

Järnet som tillvaratagits från stålskalen levereras till stålverken, där det smälts och levereras i önskad form till de instanser som använder stål som råmaterial. Stålet utnyttjas bl.a. i bilar, industrin och i huskonstruktioner. Genom att använda återvunnet stål sparar man energi och naturresurser och minskar effektivt koldioxidutsläppen. Enligt en utredning som Recser låtit göra är klimatpåverkan av återvunnet järn 85 procent mindre än vid jungfrulig brytning.

 

Nickel-kadmiumbatterier (NiCd), återvinningsgrad 66 %

Ferronickel, vars innehåll i materialen i batterierna är 50 %, återvinns för att användas vid ståltillverkning. Denna process sparar energi och minskar behovet av jungfruligt material.

Nickel används till exempel vid tillverkning av rostfritt stål. Användningen av återvunnet nickel sparar energi (uppskattningsvis upp till 75 procent jämfört med utvinning av jungfruligt material) och naturresurser och minskar effektivt koldioxidutsläppen.

Kadmium är en tungmetall som är skadlig för miljö och hälsa och därför har dess användning i batterier idag begränsats genom lagstiftning. Det finns dock i gamla elhandverktygsbatterier och i återvinningsprocessen samlas kadmium in på ett säkert sätt.

 

Nickelmetallhydridbatterier (NiMh), återvinningsgrad 52 %:

Från dessa batterier utvinns nickel och kobolt, som bland annat används vid tillverkning av rostfritt stål och smarttelefonbatterier. Även järnet i ackumulatorerna kan återvinnas.

Nickel används till exempel vid tillverkning av rostfritt stål. Användningen av återvunnet nickel sparar energi (uppskattningsvis upp till 75 procent jämfört med utvinning av jungfruligt material) och naturresurser och minskar effektivt koldioxidutsläppen.

Nickel- och kobolthaltig kross tillverkad av nickelmetallhydridbatterier levereras till nickel- och koboltförädlare.

 

Blyackumulatorer (Pb), återvinningsgrad 71 %:

Blybatterier innehåller 65–90 % bly. Återvunnet bly används bl.a. vid tillverkning av nya blyackumulatorer. Återvinning av batterier sparar naturresurser, eftersom med återvunnet bly kan man ersätta jungfruliga råvaror och därmed minska miljöpåverkan från gruvdrift. Utnyttjandet av återvunnet bly minskar också utsläppen av växthusgaser från blyproduktionen. Bly kan återvinnas nästan obegränsat, eftersom man i återvinningsprocessen har gjort allt för att förhindra att dess kvalitet försämras. Bly är en av de mest återvunna metallerna. Ansvarsfull insamling och återvinning av blybatterier är mycket viktigt, eftersom bly är en tungmetall och man bör förhindra att det hamnar i naturen.

Återvinning är definitivt en klimatgärning

Enligt en färsk utredning som Recser Oy låtit göra minskar metaller från återvunna ackumulatorer och batterier utsläppen av växthusgaser med upp till 98 procent jämfört med brytning från grunden. Återvinning är en verklig klimatgärning och kan i hög grad bidra till att bekämpa klimatförändringen. Bekanta dig här med vår Kolhandavtryck-utredning (på finska).

Mer material för att läsa

Statistik över återvinning av batterier och ackumulatorer finns här.

Bekanta dig dessutom med läromaterialet ’Kiertohelmiä – kierrätyksellä uusiomateriaaleja’, ’Pärlor i återvinning – återvinning ger upphov till förnybara material’ som ges ut av Suomen Uusioraaka-aineliitto ry, Finlands Återvinningsmaterialförbund ry. Läromaterialet presenterar 15 olika förnybara material och berättar om deras återvinning, miljöpåverkan och utnyttjande. Du kan ladda ner läromaterialet i PDF-format från Suomen Uusioraaka-aineliitto ry:s webbplats.