Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • fi
  • en
Alli-alkaliparisto

Du kan återvinna mig och mina släktingar i 13 000 butiker runtom i Finland. Smidigt, eller hur?

Snabbguide för återvinning / Insamlingsplatser / Säkerhet / Återvinningsprocess / Batterifamilj

Hur återvinns batterier och ackumulatorer?

Håller du på att föra utslitna batterier och ackumulatorer till återvinning? Läs snabbguiden om säker återvinning av batterier och ackumulatorer.

1. Lämna in dem där du köpte dem

Du kan enkelt återvinna batterier och ackumulatorer när du handlar. Om insamlingslådan inte syns till, kan du be butikspersonalen om hjälp.

Butikerna samlar emellertid inte in stora litiumjonbatterier som används i elektriska mobilitetsanordningar som elcyklar, elmopeder, elskotrar och ståhjulingar. Insamlingsplatserna för dessa batterier hittar du i söktjänsten kierratys.info. Välj ”bärbara ackumulatorer och batterier” på webbplatsen och ange din ort, så ser du den närmaste insamlingsplatsen i området. Läs mer om insamlingsplatserna här.

2. Tejpa polerna

Kom även ihåg att tejpa batteriernas och ackumulatorernas poler innan du lägger dem i insamlingslådan. Med det här enkla knepet hamnar de inte med polerna mot varandra och ger inte några brandfarliga kortslutningar. Om dina batterier och ackumulatorer läcker, lägg dem i en plastpåse. Läs noggrannare anvisningar här.

3. Tack för att du återvinner!

När du lämnar in batterier och ackumulatorer till insamlingspunkter säkerställer du att de råämnen som de innehåller fortsätter sitt kretslopp på materialmarknaden. Från insamlingspunkterna levereras årligen över en miljon kilo batterier och små ackumulatorer för återvinning till Nivalaan Akkuser Oy:s bearbetningsanläggning. Mer än 50 procent av råämnena kan återvinnas Läs mer om återvinningsprocessen här.