Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • sv
  • en

#Akkuasetus: Kertaa 18.8.2024 voimaan astuneet tuote- ja merkintävaatimukset

EU:n akkuasetus astui voimaan 18.2.2024 ja tuo mukanaan uusia säädöksiä paristojen ja akkujen toimitusketjulle/elinkaarelle. Asetus sisältää 97 artiklaa ja useita siirtymäaikoja eri vaatimuksille. Merkittäviä muutoksia astui voimaan 18.8.2024, kun artikla 17 ja asetuksen VI luku tulivat sovellettaviksi. Seuraava iso joukko uusia vaatimuksia astuu voimaan ensi vuoden elokuussa, kun jätehuoltoa ja tuottajavastuuta koskevia säännöksiä sisältävä VIII-luku tulee sovellettavaksi. 

Tämä artikkeli esittelee tärkeimmät elokuussa voimaan astuneet velvoitteet valmistajille, maahantuojille ja jakelijoille. 

Oletko valmistaja, maahantuoja vai jakelija? 

Paristojen ja akkujen toimitusketjun jokaiselle toimijalle on asetettu omat velvollisuutensa. Akkuasetuksen artikla 3 määrittelee valmistajien, maahantuojien ja jakelijoiden roolit seuraavasti: 

  • valmistajalla’ [tarkoitetaan] luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, joka valmistaa taikka suunnitteluttaa tai valmistuttaa akkuja tai paristoja ja pitää niitä kaupan omalla nimellään tai tavaramerkillään tai ottaa niitä käyttöön omia tarkoituksiaan varten; 
  • maahantuojalla’ [tarkoitetaan] unioniin sijoittautunutta luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, joka saattaa markkinoille kolmannesta maasta peräisin olevan akun tai pariston; 
  • jakelijalla’ [tarkoitetaan] muuta toimitusketjuun kuuluvaa luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä kuin valmistajaa tai maahantuojaa, joka asettaa akun tai pariston saataville markkinoilla; 

Valmistajilla velvollisuus lisätä uusia merkintöjä paristoihin ja akkuihin  

Valmistajien on varmistettava seuraavat asiat akkujen ja paristojen osalta: 

  • CE-merkintä: Jatkossa kaikissa paristoissa ja akuissa on oltava CE-merkintä (artikla 38). Tämä on jo ollut pakollinen muun muassa sähkölaitteissa ja leluissa.  
  • Tunnistetiedot: Paristoissa ja akuissa on oltava mallitunniste ja erä- tai sarjanumero tai tuotenumero tai jokin muu merkintä, jonka ansiosta ne voidaan tunnistaa. Lisäksi paristoissa ja akuissa tulee olla valmistajan nimi, rekisteröity tuotenimi tai rekisteröity tavaramerkki, yhden yhteyspisteensä postiosoite sekä verkkosivu- ja sähköpostiosoitteensa, jos ovat saatavilla (artikla 38).  
  • Erilliskeräys-, raskasmetalli- ja kapasiteettimerkinnät: Valtioneuvoston asetuksen mukaiset merkinnät [1], kuten erilliskeräys-, raskasmetalli- ja kapasiteettimerkinnät 

Maahantuoja tarkistaa ja lisää omat tietonsa 

Maahantuojan tulee tarkistaa, että edellä mainitut merkinnät löytyvät maahantuodusta paristosta tai akuista. Jos merkinnät eivät täytä vaatimuksia, tuotetta ei saa saattaa markkinoille ennen kuin se on korjattu vaatimusten mukaiseksi. 

Kun merkinnät on tarkistettu, tulee maahantuojien merkitä paristoon tai akkuun vielä omat tietonsa: 

  • maahantuojan nimi
  • rekisteröity tuotenimi tai rekisteröity tavaramerkki 
  • yhden yhteyspisteensä postiosoite 
  • verkkosivu- ja sähköpostiosoitteensa, jos ovat saatavilla

Jakelijoilla eli jälleenmyyjillä tarkistusvelvollisuuksia 

Jakelijoiden on tarkistettava, että paristot ja akut täyttävät vaatimukset ennen niiden markkinoille saattamista. Jos merkinnät ovat puutteelliset, tuotetta ei saa asettaa markkinoille ennen kuin puutteet on korjattu.  Lisäksi jakelijan on huolehdittava siitä, että heidän hallussaan olevien paristojen ja akkujen varastointi- ja kuljetusolosuhteet eivät vaaranna tuotteiden vaatimustenmukaisuutta. 

Valmistajan, maahantuojan ja jakelijan velvollisuuksista voi lukea lisää Tukesin sivuilta (huom. taulukkoa ei ole vielä tarkistettu akkuasetuksen näkökulmasta: Valmistajan, maahantuojan ja myyjän velvollisuudet taulukossa | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Muut elokuussa 2024 voimaan tulleet säännökset 

Suorituskyky ja kestovaatimus 

Yli 2 kWh teollisuusakkujen, kevyiden liikkumisvälineiden akkujen sekä sähköajoneuvojen ajovoima-akkujen mukana tulee olla 18.8.2024 lähtien asiakirja, joka kertoo akun sähkökemiallisen suorituskyvyn ja kestävyyden. 

Energiavarastojen turvallisuuteen vaatimuksia 

Kiinteiden energiavarastojärjestelmien turvallisuudelle on asetettu vaatimus, jonka mukaan niiden tulee olla turvallisia normaalin käytön ja toiminnan aikana. Akkuasetuksen liitteessä VIII on tälle määritelty vaatimustenmukaisuuden arviointimenettely.  

Kannettaville lyijyakuille markkinoille saattamisrajoitus 

Kannettavat akut ja paristot eivät saa sisältää yli 0,01 painoprosenttia lyijyä sisältäviä kannettaviksi luokiteltavia paristoja ja akkuja ei saa saattaa markkinoille. Poikkeuksena sinkki-ilmanappiparistot, joiden osalta rajoitus astuu voimaan 18.8.2028. Puolestaan lyijyteollisuusakkuja ja -ajoneuvoakkuja saa edelleen saattaa markkinoille.  

[1] Valtioneuvoston asetus paristoista ja akuista 520/2014, 14 §: Valtioneuvoston asetus paristoista ja akuista 520/2014 – Säädökset alkuperäisinä – FINLEX ®

Tämä artikkeli on osa paristo- ja akkutuottajayhteisöinä toimivien Recser Oy:n ja Akkukierrätys Pb Oy:n yhteistä EU:n akkuasetusaiheista viestintää. Voit tilata ajankohtaisimmat uutiset aiheesta myös uutiskirjeenä.