Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • sv
  • en
Sähkötupakat kierrätykseen

Tiedote: Sähkötupakka on todellinen ympäristöriski – Käytettyjä vapeja löytyy luonnosta yhä enemmän

Sähkötupakat eli vapet päätyvät yhä useammin roskana luontoon. Vapet ovat sähkölaitteita, jotka sisältävät pariston tai akun lisäksi nesteitä ja lasia. Käytetyt sähkötupakat ovat luontoon heitettyinä ympäristöriski, eivätkä ne kuulu edes sekajätteeseen, vaan ne täytyy kierrättää.

– Vaperoskia löytyy luonnosta päivä päivältä enemmän. Monesti tulee vaikutelma, ettei sähkötupakoita ole edes yritetty viedä roskikseen: Ensin löytyy pahvinen pakkauslaatikko, sitten vähän matkan päästä muovinen kuori. Kyseessä on kuitenkin myrkyllinen roska ja todellinen ympäristöriski, joka ei kuuluisi edes sekajätteeseen, vaan tulisi kierrättää! Sosiaalisessa mediassa Roskapäivä-Einona tunnettu Teemu “Eino” Oinio sanoo.

Oinio on kerännyt roskia luonnosta aktiivisesti noin 6,5 vuotta. Hänen mukaansa vaperoskat alkoivat lisääntyä luonnossa muutama vuosi sitten. Tämä liittyy suoraan sähkötupakan kasvaneeseen käyttöön.

Sähkötupakan käyttö on noin kaksinkertaistunut nuorten keskuudessa parissa vuodessa. THL:n mukaan vuonna 2023 sähkötupakkaa käytti päivittäin tai satunnaisesti 16 prosenttia 14–20-vuotiaista. Vuonna 2021 vastaava luku oli kahdeksan prosenttia.

Kierrätä vape oikein

Käytetty sähkötupakkalaite tulee viedä sähkö- ja elektroniikkaromua vastaanottavaan myymälään tai alueelliseen keräyspisteeseen.

– Vapet eivät missään nimessä kuulu luontoon, eivätkä edes sekajätteeseen. Sekajätteeseen heitettyinä ne voivat kolhiintua tai joutua puristuksiin, mikä voi herättää niiden sisältämät akut uudestaan henkiin ”zombiakkuna” aiheuttaen tulipalovaaran. Kierrättämällä sähkötupakat vältetään roskaaminen ja haitallisten aineiden joutuminen luontoon. Kierrätyksen kautta vapen sisältämät materiaalit saavat uuden elämän, mikä vähentää tarvetta louhimiseen ja ehtyvien luonnonvarojen hyödyntämiseen, sanoo Paristokierrätys eli Recser oy:n toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck.

Sähkötupakoita on markkinoilla pääsääntöisesti kahdenlaisia: Pitkäkäyttöisiä ladattavia malleja ja halpoja kertakäyttöisiä.

– Luonnosta löytyvät vaperoskat ovat näitä kertakäyttöisiä malleja. Kalliimpia laitteita ei niin vain heitetä pois. Esimerkiksi ainakin Isossa-Britanniassa, Belgiassa, Ranskassa ja Uudessa Seelannissa käydään keskustelua siitä, että kertakäyttöiset nikotiinipitoiset sähkötupakat kiellettäisiin kokonaan, Oinio sanoo.

– Luonnon ja vaperoskien kannalta kertakäyttöisten sähkötupakoiden kieltoa kannattaisi harkita Suomessakin, hän jatkaa.

Oinio kannustaa kaikkia osallistumaan vaperoskatalkoisiin. Ensimmäistä koko Suomen kattavaa Roskapäivää vietetään 7.9.2024.

Tiedätkö minne käytetty vape pitää viedä?

Käytetyt sähkötupakkalaitteet lajitellaan pienten SER-jätteiden, eli sähkö- ja elektroniikkalaitteiden mukana. Ylijäänyt sähkötupakan neste lajitellaan vaarallisen jätteen keräykseen.

Sähkötupakan neste

Sivustolta www.kierratys.info (valitse vaarallinen jäte) löydät lähimmän keräyspisteen.

Sähkötupakkalaite

1. Isommat myymälät ja marketit

  • Isommat myymälät ja marketit ottavat sähkötupakoita (sekä muita sähkö- ja elektroniikkalaitteita) toimitettaviksi kierrätykseen, vaikka niitä ei olisi ostettu heiltä.
  • Kaupoissa kierrätyspiste on joko näkyvillä tai laitteet voi jättää myyjille.
  • Kaupat ottavat tuotteet kierrätettäviksi maksutta.

2. Alueelliset keräyspisteet

Sivustolta www.kierratys.info (valitse sähkölaitteet) löydät eri puolella Suomea sijaitsevat keräyspisteet

Haastateltavat

Liisa-Marie Stenbäck, toimitusjohtaja Recser Oy
puh. 010 249 1704, liisa-marie.stenback(a)recser.fi

Teemu ”Eino” Oinio Roskapäivä-Eino
puh. 045 673 2109, eino(a)roskapaiva.com, Instagram ja TikTok: Roskapaiva

Linkit ja kuvat

Ensimmäistä koko Suomen kattavaa Roskapäivää vietetään lauantaina, 7.9.2024. Sosiaalisessa mediassa Roskapäivä-Eino on saanut alkunsa vuonna 2018. Roskapäivän päätapahtuma järjestetään Helsingissä Keskuspuiston “portilla” Urheilukadun ja Lääkärinkadun risteyksessä olevassa puistossa kello 11–15. Tarkemmat tiedot: https://www.roskapaiva.com/roskapaiva-2024/

Tuottajayhteisö Recser Oy organisoi paristokierrätystä Suomessa. Se on paristo- ja akkutuottajien vuonna 2008 perustama voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka tehtävänä on huolehtia paristojen ja akkujen erilliskeräyksestä, esikäsittelystä, kierrätyksestä ja kierrätyksen edistämisestä Suomessa. Recser on vuoden 2024 Roskapäivän virallinen yhteistyökumppani.