Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • sv
  • en

#Kierrossa: Kääräise ja kierrätä – Suomalainen muotoiluinnovaatio tekee paristojen kierrätyksestä helpompaa ja turvallisempaa

”Ne navat pitää sitten teipata” -toteamus kajahti ilmoille turkulaisessa kotitaloudessa vuonna 2016. Siitä alkoi tapahtumaketju, joka synnytti muotoiluinnovaation, jonka avulla käytettyjen akkujen ja paristojen virtanapojen suojaaminen pariston käytöstä poistamisen jälkeen on helpompaa kuin koskaan aiemmin.

Kierrätyksen kipupiste

Käytettyjen akkujen ja paristojen vieminen keräyspisteelle on luonnollinen osa jätteenkierrätystä suurimmalle osalle suomalaisia ja eurooppalaisia kuluttajia. Käytetyt akut ja paristot kerätään kotona muovipussiin tai erilliseen rasiaan, joka sitten tyhjennetään aika-ajoin kaupassa käynnin yhteydessä kierrätystä varten olevaan keräyslaatikkoon. Kierrätyksen merkitys on helppo ymmärtää, sillä kukapa haluaisi, että akkujen ja paristojen sisältämät kemikaalit päätyvät kuormittamaan ympäristöä sen sijasta, että oikein kierrätettynä niistä saadaan kerättyä merkittävä määrä tarpeellisia raaka-aineita uusiokäyttöön. Valitettavasti akkujen ja paristojen kierrätys ei kuitenkaan ole täysin ongelmatonta.

Kun akku tai paristo poistetaan käytöstä, se useimmiten sisältää vielä energiaa. Akku tai paristo ei siis ole tyhjä, vaikka se ei välttämättä pystykään enää tuottamaan laitteen vaatimaa jännitettä. Kun tämän tyyppisiä energiaa sisältäviä käytettyjä akkuja ja paristoja säilytetään kotona tai keräyspisteellä virtanavat suojaamatta, on mahdollista, että yksi tai useampi akku tai paristo joutuu oikosulkuun keskenään tai jonkin muun johtavaa materiaalia olevan esineen kanssa jolloin syntyy lämpöä. Lämpöä voi syntyä niin paljon, että ympärillä olevat materiaalit syttyvät tuleen. Tämänkaltaisista tilanteista on useita valitettavia esimerkkitapauksia niin Suomessa kuin maailmalla. Kun akkujen ja paristojen keräysastevelvoitteita nostetaan uuden EU:n akkuasetuksen mukaan 45 prosentista 73 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä, on odotettavissa, että myös ongelmat paristojen kierrätyksen ympärillä lisääntyvät, jos näitä ilmeisiä ongelmia ei saada ratkaistuksi.

Muotoilulla toimivaksi ja turvalliseksi

Matias Tialan vuonna 2016 kehittämä toiminnallinen etikettimuotoilu mahdollistaa akkujen ja paristojen virtanapojen suojaamisen heti laitteesta poistamisen jälkeen ilman erillistä teippiä tai työkaluja. Akun tai pariston etiketin osana on kerrostettu siiveke, joka on helposti avattavissa ja uudelleen suljettavissa virtanapojen suojaksi. Sama muotoilu toimii kaikissa sylinterin mallisissa akuissa ja paristoissa sekä 9-voltin paristoissa. Tämän helpommaksi paristojen virtanapojen suojaamista ei kuluttajille voi tehdä.

Kuluttajien arkea helpottavan ja turvallisuutta lisäävän ominaisuuden lisäksi etikettimuotoilu mahdollistaa esimerkiksi akun tai pariston kemiallisen tyypin kertovan värikoodauksen käyttämisen mikä helpottaisi konenäköön perustuvan lajittelun käyttöönottoa. Lisäksi kun akut ja paristot on suojattu siististi yksitellen, vältytään yliteippaamiselta mikä taas aiheuttaa manuaalista työtä kierrätysprosessissa kun paristot pitää tunnistaa ja lajitella ennen käsittelyä.

Kuvassa toiminnallinen etiketti ennen pariston käyttöä (vas.) ja pariston virtanavat suojattuna käytön jälkeen (oik.).

Matias Tialan vuonna 2023 perustama Tiala Design Oy on luotu kaupallistamaan ratkaisu. Ratkaisulle on haettu kansainvälistä patenttia, ja Tiala Designin tavoite on löytää yhteistyökumppaneita kansainvälisistä paristobrändeistä. Ratkaisun suojaava patentti on tulevaisuudessa paristobrändien lisensoitavissa, jolloin ne voivat hyödyntää ratkaisua omissa tuotteissaan.

Blogin kirjoitushetkellä toukokuussa 2024 Tiala Designilla on käynnissä rahoituskierros, jossa kerätään yritykselle pääomaa ratkaisun patentoinnin loppuun saattamiseksi kansainvälisesti sekä ratkaisun kaupallistamiseksi.


Matias Tiala
Toiminnallisen paristoetiketin kehittäjä ja Tiala Design Oy:n perustaja
matias(a)tialadesign.com
puh. 040 749 6176

Lue aikaisempia #Kierrossa-blogeja:

#Kierrossa: Tuottajayhteisöjen rooli osana tuottajan vastuullisuusraportointia kasvaa tulevaisuudessa (paristokierratys.fi)

#Kierrossa: Akkukierrätys Pb ja Recser rakentavat yhdessä Elkerin kanssa yhden luukun raportointijärjestelmää

#Kierrossa: Näin käytetyistä akuista ja paristoista kierrätetään uusia akkumateriaaleja – ja jopa lannoitetta

#Kierrossa: Tampereen yliopistossa pilotoidaan menetelmää, joka tekisi akkujen uudelleenkäytöstä helpompaa ja turvallista

#Kierrossa: Akkujen kierrätyksessä yhteistyö on yhä tärkeämpää

#Kierrossa: Tunnetko vastuun, joka koskee 15 000 suomalaisyritystä ja vaikuttaa ihan jokaisen arkeen?