Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • sv
  • en

Palovaroitinpäivä: Näin pidät huolta paloturvallisuudesta kotona – muista vaihtaa paristot palovaroittimiin ja teipata navat

Marraskuun lopussa vietetään vuosittaista paloturvallisuusviikkoa (25.11.-1.12.). Paloturvallisuusviikko haastaa kaikki suomalaiset parantamaan paloturvallisuutta. Turvallisuutta edistävä viikko huipentuu palovaroitinpäivään (1.12.), jonka tarkoituksena on muistuttaa huolehtimaan myös kodin palovaroittimista – joko tarkistamalla paristot tai vaihtamalla itse laitteen kokonaan uuteen.  

Kotona löytyvistä paristoista vaarallisimpia ovat erityisesti juuri usein palovaroittimista löytyvät neliskanttiset yhdeksän voltin (9V) paristot. Neliskanttisissa yhdeksän voltin paristoissa on kapasiteettia sähkön puolesta ja navat sen verran lähekkäin, että ne menevät helposti oikosulkuun ja tuottavat lämpöä, joka voi sytyttää tulipalon. Paristojen navat tuleekin teipata heti, kun pariston poistaa käytöstä.

Paloturvallisuusviikko on myös hyvä ajankohta kiinnittää huomiota siihen, miten akkuja ja paristoja säilyttää kotona. Paloesimies Iiro Wennberg Pirkanmaan pelastuslaitokselta kertoo, että vanhojen akkujen osalta kannattaa olla erityisen huolellinen. Niissä voi tapahtua esimerkiksi ladattaessa kemiallinen reaktio, joka vapauttaa valtavasti lämpöä.

– Savu, joka laitteesta tulee, syttyy tuleen ja se savu on mahdottoman kuumaa ja valvomattomana tämän lopputuloksena on todennäköisesti huoneistopalo. Jos laitteesta alkaa tulla savua tai liekkejä, siihen ei saa missään nimessä mennä koskemaan. Tällaista akkua, joka palaa, ei käytännössä voi sammuttaa, Wennberg kertoo.

Erityisesti litiumioniakku tai litiumparisto voi muuttua zombiksi eli herätä uudelleen henkiin, jos sitä käsittelee huolimattomasti ja se esimerkiksi kolhiintuu. Sen seurauksena akku voi pullistua, kuumentua tai päästää outoa ääntä. Todennäköisimmät riskilaitteet ovat edulliset lasten lelut, joita kohdellaan hieman raskaammalla kädellä. Jos havaitsee akun tai pariston sihisevän, nopeus on valttia.

-Tällainen sihisevä laite tulee saada joko nopeasti ulos asunnosta tai heittää esimerkiksi tiskialtaaseen, jossa palo ei pääse leviämään helposti. Ja hyvä tuuletus käyntiin heti kun mahdollista, savukaasut ovat myrkyllisiä. Palolaitos kannattaa soittaa paikalle kiukkuisten tulipalojen osalta. Myös sähköpyörien ja -skootterien akut, jotka ovat alttiita lämpötilojen vaihteluille, kylmälle ja kuumalle ja joita säilytetään usein varastoissa, ovat riski. Mitään ei saisi jättää esimerkiksi varastoon latautumaan itsekseen. Halvoista kiinalaisista nettikaupoista en itse tekisi sähkölaiteostoksia, Wennberg kertoo.

Akkupalojen riskit korostuvat nimenomaan valvomattomissa latauksissa ja Euroopan ulkopuolelta verkkokaupoista tilatuissa halvoissa sähkölaitteissa.

– Suomalaisten pahe on nimenomaan valvomattomat lataukset. Suomalaisilta maahantuojilta ja jälleenmyyjiltä ostetuilla tuotteilla riski on pieni, mutta pakkasen jälkeen kylmien akkujen tulisi antaa lämmetä ja valvomatonta latausta etenkin yöaikaan ei saisi tehdä.

Muista nämä asiat kotisi paloturvallisuuden osalta:

  1. Vaaratilanteiden riskiä voi pienentää teippaamalla paristojen ja akkujen virtanavat heti, kun ne poistaa laitteesta ja viemällä ne mahdollisimman pian niille tarkoitettuun keräykseen. Keräyspisteitä löytyy 13 000 ympäri Suomea.
  2. Vanhoja kuluneita akkuja tai paristoja ei kannata säilyttää kotona. Jos kuitenkin pieniä määriä säilyttää kotona, ne kannattaa laittaa paikkaan, josta lapset tai lemmikit ei pääse niihin käsiksi ja navat peitettyinä. Huonoin vaihtoehto säilyttää akkuja ja paristoja on valvomattomassa paikassa kuten kellarissa ja varastossa, joissa lisäksi vielä lämpötilat vaihtelevat. Paras vaihtoehto on aina viedä kaikki paristot ja akut asianmukaiseen kierrätykseen navat peitettynä.
  3. Älä ota pitkään käyttämättömänä ollutta litiumioniakkua varomattomasti uudelleen käyttöön, sillä se voi ladatessa aiheuttaa vaaratilanteen.

Näin kierrätät paristot ja akut oikein:

  1. Lähimmän keräyspisteen löydät lähimmästä paristoja ja akkuja myyvästä kaupasta.
  2. Kaupoissa ei kuitenkaan kerätä isoja litiumioniakkuja, joita käytetään esimerkiksi sähköpyörissä. Niiden keräyspisteet löydät kierratys.info-hakupalvelusta.
  3. Pienet (alle 25 cm) laitteet sekä kannettavat paristot ja akut voi viedä maksutta kierrätykseen niitä myyviin kauppoihin ja isommat kunnallisille aluekeräyspisteille.
  4. Irrotettavat akut tulee viedä paristojen ja akkujen keräykseen, ja jos akkua ei saa irti, sen voi palauttaa laitteen mukana.

Akkujen ja paristojen palauttaminen niille tarkoitettuun keräyspisteeseen virtanavat teipattuna ehkäisee tehokkaasti zombiakut. Kierrättämällä varmistetaan myös, että akkujen ja paristojen sisältämät raaka-aineet voidaan palauttaa uudelleen käyttöön.