Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • sv
  • en

Kauppakeskus Sello palkittiin vuoden 2022 paristojen kauppakeräyspisteenä

Recser palkitsi Sellon aktiivisesta paristojen ja akkujen keräyksestä. Sellossa kerättiin viime vuonna paristoja ja pienakkuja yhteensä 7 529 kiloa eli 44 tynnyrillistä, mikä on enemmän kuin missään muussa kauppakeräyspisteessä. Paristoja ja akkuja kerääviä kauppakeräyspisteitä on Suomessa yhteensä 10 000.  

”Jokainen kerran maaperästä kaivettu akkumetalli tarvitaan uudelleen käyttöön – ympäristön mutta myös metallien riittävyyden takia. Kierrätykseen paristot ja akut eivät kuitenkaan päädy ilman helposti saavutettavia keräyspisteitä. Sello on osoittanut yli 7000 kilon keräystuloksellaan, että se on saavuttanut kuluttajat ja täten myös ollut mukana kannustamassa ihmisiä kierrättämään aktiivisesti”, totesi Recserin toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck, joka kävi jakamassa palkinnon kauppakeskus Sellolle.  

Diplomi jaettiin ensimmäistä kertaa kiitoksena kiertotalouden edistämisestä. Palkintoa olivat vastaanottamassa Sellon kauppakeskuskoordinaattori Elina Honkala ja ylläpitopäällikkö Vesa Kivinen. 

”Olemme erittäin iloisia ja otettuja tästä tunnustuksesta. Suurin kiitos kuuluu tietenkin asiakkaillemme. He ovat hienosti löytäneet kierrätyspisteemme ja kierrättäneet aktiivisesti paristot ja akut. Olemme erittäin iloisia, että voimme auttaa asiakkaitamme kierrättämään aktiivisesti ja vaivattomasti muun asioinnin yhteydessä”, kertoi Honkala.  

Keräyspisteillä varmistetaan paristojen ja akkujen turvallinen kierrätys 

Koko Suomessa kerättiin paristoja ja akkuja kierrätykseen yli 1,8 miljoonaa kiloa. Keräyspisteiltä noudetut, käytetyt paristot ja akut jatkavat matkaansa Nivalaan Akkuserin käsittelylaitokselle, jossa paristoista ja akuista erotellaan erilaisia metalleja uusiokäyttöön. Viime vuonna paristoista ja akuista saatiin noin miljoonaa kiloa eli noin 30 täyttä rekkalastillista metalleja, kuten rautaa, sinkkiä, nikkeliä, kuparia ja kobolttia teollisuuden tarpeisiin, uusiin akkuihin ja jopa luomuviljelyyn sopivaan lannoitteeseen.  

Kattavalla erilliskeräysjärjestelmällä pidetään myös huolta, että käytetyt paristot ja akut eivät päädy sekajätteen joukkoon. Sekajätteessä paristot ja akut ovat turvallisuusriski, eikä niiden raaka-aineita saada kiertoon. Varsinkin litiumioniakut ja litiumparistot voivat aiheuttaa tulipalovaaran, jos ne kolhiintuvat tai niiden paljaat virtanavat joutuvat kosketuksiin muiden metallien kanssa.  

Käytöstä poistettuja laitteita ja akkuja ei kannata myöskään säilöä kotona paloriskin takia. Pitkään käyttämättömänä olleen litiumioniakun lataaminen voi nimittäin aiheuttaa oikosulun.    

Käytetyt paristot ja akut voi jatkossakin palauttaa maksutta niitä myyviin kauppoihin, kauppojen keräyspisteisiin tai alueellisiin keräyspisteisiin virtanavat teipattuina.   

Lue lisää kierrätettyjen paristojen ja akkujen ilmastovaikutuksista.