Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • sv
  • en

“Harva tajuaa, miten paljon alkaliparistosta saadaan kierrätettyä” – esittelyssä Recserin hallituksen puheenjohtaja

Paristokierrätyksen taustaorganisaatio ja paristojen ja akkujen kierrätystä hoitava tuottajayhteisö Recser Oy sai vastikään uuden hallituksen, jonka puheenjohtajana jatkaa Seppo Tokola. Mitä kaikkea Recser tekee ja mikä on Tokolan rooli toiminnassa? 

Kuka on Seppo Tokola?

Olen Recserin puheenjohtaja ja toimin myös päätyössäni Tokmanni Oy:n turvallisuus- ja kiinteistötoimintojen päällikkönä.   

Mikä on Recserin tehtävä? 

Recser on voittoa tavoittelematon tuottajayhteisö, jonka takana ovat paristo- ja akkutuottajat eli ne jotka valmistavat tai tuovat maahan paristoja ja akkuja. Recserin tehtävänä on auttaa tuottajia keräämään käytetyt paristot ja akut kulutusmaailmasta pois ja kierrättämään ne tehokkaasti, jotta niistä saadaan materiaalit uusiokäyttöön ja ympäristöön ei päätyisi vaarallista jätettä. Harva edes ymmärtää, miten paljon alkaliparistosta voidaan hyödyntää uudelleen metalleja tai jopa ylijäänyttä mustaa massaa lannoitteena.  

Mitäs sitten Recserin hallitus tekee? 

Hallitus lyhykäisyydessään päättää asioista, kuten strategiasta. Recserin hallituksessa on yhdeksän jäsentä, joilta löytyy kokemusta niin paristo- ja akkualalta, kierrätyksestä kuin myös tuottajapuolelta kuten kaupanalalta. Hallitukseen valitaan ihmisiä, jotka voivat viedä Recserin ajatuksia kiertotaloudesta eteenpäin. 

 Mitä tarkoittaa tuottajavastuu? 

Jätelaki vaatii, että yritysten maahantuomat paristot ja akut pystytään myös kierrättämään. Yrityksellä eli tuottajalla on siis vastuu jätehuollosta ja kierrättämisestä. Paristo- ja teollisuusakkumaailmassa Recser tuottajayhteisönä on ottanut vastuun kierrätyksen toteuttamisesta ja sen tehtävänä on tehdä kierrättäminen kuluttajille mahdollisimman helpoksi. Kauppojen etuovilla päivystävät keräyslaatikot ovat hyvä esimerkki tästä. Suomessa tuottajavastuu on toteutunut hämmästyttävän hyvin: meillä on jo yli 800 tuottajaa mukana – vaikka totta kai vapaamatkustajiakin löytyy aina.

Mistä juuri nyt paristo- ja akkumaailmassa supistaan?

Syksyn aikana Suomessakin pitäisi astua voimaan uudistettu jätelaki, jossa myös vapaamatkustajaongelmaan pyritään puuttumaan ulottamalla tuottajavastuu myös kansainväliseen etäkauppaan. Myös kaikille tuottajille on tulossa nyt velvollisuus liittyä tuottajayhteisöön. Vapaamatkustajien valvontaan tarvittaisiin kuitenkin tehokkaampaa viranomaisvalvontaa.  

Lisäksi akkuturvallisuutta pyritään kehittämään, sillä kannettavissa tietokoneissa ja matkapuhelimissa käytettyjen litiumioniakkujen suosio on koko ajan kasvamassa, mutta samalla näiden säilyttämiseen liittyy turvallisuusriskejä.

Millaisia terveisiä laittaisit paristojen kierrättäjille ja tuottajille? 

Ollaan jatkossakin vastuullisia eli kierrätetään akut ja paristot oikeissa paikoissa. Luonto tykkää ja saadaan tarpeellisia ainesosia uudelleen käyttöön.  


Seppo Tokola
Recser Oy:n hallituksen puheenjohtaja