Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • sv
  • en

#Kierrossa: Maanviljelijätaustaiset yrittäjät kehittivät käytetyistä paristoista luomuviljelyyn sopivan lannoitteen

Käytetyt paristot voi viedä kierrätykseen kaupoissa oleviin punaisiin laatikoihin. Noin 80 prosenttia kaikista laatikkoon päätyvistä paristoista ja akuista on alkaliparistoja, eli niiden määrä on hyvin merkittävä. Yrityksemme Tracegrow’n menetelmä syntyikin tarpeesta: mitä tehdä valtavalle määrälle alkaliparistoja?

Perinteinen menetelmä on ollut murskata paristot, ottaa teräs talteen ja lähettää murske sittemmin sulatolle. Tämä on kuitenkin kallista, vie paljon energiaa eikä kaikkia jakeita voida kierrättää tehokkaasti.

Tracegrow kehitti vaihtoehtoisen lähestymistavan. Kasvit tarvitsevat sinkkiä ja mangaania kasvaakseen, ja alkaliparistoihin näitä on sitoutunut runsaasti. Yritys suuntasikin tutkimuksensa näiden metallien liuottamiseen ja puhdistamiseen paristomurskasta, koska yrityksen pääomistajilla on maanviljelytausta ja runsaasti kiinnostusta aiheeseen. Lisäksi yhteistyö Oulun Yliopiston ja professori Ulla Lassin tiimin kanssa johti siihen, että havaittiin paristojen sisältävien hivenaineiden olevan sellaisessa muodossa, että niistä voitaisiin jalostaa raaka-ainetta, jota tarvitaan lannoitteissa.

Ravinteet irti liuottamalla

Ennen Tracegrow’n tuotantoa kumppanimme murskaavat käytetyt paristot, erottelevat niistä raudan kierrätettäväksi ja toimittavat jäljelle jäävän pariston sisuksen eli niin kutsutun mustan massan meille Kärsämäelle. Tästä jauhemaisesta massasta erottelemme ensin sinkin ja mangaanin liuosmuotoon. Tämän jälkeen liuos puhdistetaan erottamalla liuoksesta haitalliset metallit kuten nikkeli ja kadmium pois patentoidulla teknologiallamme. Valmis liuos on nestemäinen hivenravinnelannoite, joka soveltuu myös luomuviljelyyn.

Yrityksemme on myynyt tuotteitaan jo 14 maahan kuten Kanadaan ja Australiaan. Käytetyistä paristoista kehittämämme lannoite ZM-Grow on havaittu erittäin toimivaksi kansainvälissä testeissä merkittävimmille viljelykasveille, antaen jopa kymmenien prosenttien sadonlisäyksiä hehtaaria kohti tuoden lisätuloa ja satovarmuutta viljelijöille.

Tuote on myös kerännyt runsaasti palkintoja, kuten Ympäristöministeriön Circwaste-palkinnon merkittävästä työstä kiertotalouden hyväksi, Maatalouskonemessujen Uutuustuote -kultamitalin helppokäyttöisestä ja toimivasta kiertotaloustuotteesta, sekä Suomalaisten Kemistien seuran kiertotalousinnovaatiopalkinnon.

Paristoista luomulannoitetta, miten ihmeessä?

Koska ZM-Grow täyttää EU:n lannoitelainsäädännön puhtausvaatimukset, oli odotettavissa, että tuote hyväksytään luomulannoitteeksi. Luomulannoitteissa merkitsevää on lopputuotteen laatu ja puhtaus, ei välttämättä sen raaka-aine. Siksi ekologisen, kierrätysmateriaaleista valmistetun puhdistetun ZM-Grow -liuoksen hyväksyntä luomulannoitteeksi toteutui.

Kehittämämme teknologia on erinomainen esimerkki kotimaisesta kiertotalousosaamisesta.  Tracegrow onkin jatkanutkin tutkimusta ja tuotekehitystä uusien tuotteiden kehittämiseen myös muunlaisista jäte- ja sivuvirroista. Viime syksynä julkaisimme uuden ZMC-Grow-lannoitteen, johon on seostettu esimerkiksi kaapeleista jalostettua kiertotalouskuparia.

Lisäksi jatkamme innovaatioiden tiellä ja uusien tuotteiden kehitys on täydessä vauhdissa. Motivoituneesta henkilökunnastamme löytyy vahvaa kemian ja kansainvälisen myynnin osaamista, ja mikä tärkeintä – innostus ratkaista uusia kiertotaloushaasteita on koodattu yrityksemme DNA:han.

 

Mikko Joensuu
Tracegrow Oy:n toimitusjohtaja
www.tracegrow.com

Lue aiempia #Kierrossa-blogeja:

#Kierrossa: Kansainväliset verkkoalustat tulee saada tuoteturvallisuus- ja tuottajavastuusääntelyn piiriin

#Kierrossa: Tulevaisuuden akut valmistetaan uusioraaka-aineista – tarvitaan aktiivisia kierrättäjiä ja kannusteita teknologian kehittämiseen

#Kierrossa: Tästä syystä käytettyjen litiumakkujen ja -paristojen virtanapojen suojaaminen on erityisen tärkeää