Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • sv
  • en

Isoille litiumakuille uusi keräysjärjestelmä

Isojen litiumakkujen maahantuonti on kasvanut viime vuosina, ja nyt niille on olemassa myös virallinen keräysjärjestelmä.

Akut, joita käytetään muun muassa sähköpyörissä, sähköpotkulaudoissa, tasapainolaudoissa, mopoissa, mönkijöissä ja päältä ajettavissa ruohonleikkureissa, voi nyt palauttaa noin 250 alueelliseen keräyspisteeseen ympäri Suomen. Löydät lähimmän keräyspisteen 2.4. alkaen hakupalvelusta kierratys.info.

Kuten tähänkin saakka, kaupoissa voi kierrättää kaikki paristot ja pienakut. Esimerkiksi yllä olevissa kuvissa olevissa välineissä käytetyt isot litiumakut eivät kuulu kauppojen paristolaatikoihin.

Katso tarkemmat kierrätysohjeet täältä ja tutustu paremmin isoon litiumakkuun eli ”Iso-Littiin” täällä.

Isojen litiumakkujen tuottajavastuu hoituu Recserin kautta

Jos edustat yritystä, joka maahantuo tai valmistaa isoja litiumakkuja tai niitä sisältäviä välineitä, kuten sähköpyöriä ja -mopoja, voit hoitaa lakisääteisen tuottajavastuun Recser Oy:n kautta.

Tuottajavastuuta valvova viranomainen eli Pirkanmaan ELY-keskus hyväksyi Paristokierrätystä organisoivan Recser Oy:n myös teollisuusakkujen ja kannettavien litiumajoneuvoakkujen tuottajayhteisöksi 27.3.2020. Recser Oy:lle voi sen myötä siirtää tuottajavastuun kaikkien kokonsa puolesta vaivatta käsin kannettavien ja/tai kuluttajille myytävien paristojen ja akkujen osalta niiden virallisesta luokittelusta huolimatta.

Yksinomaan teollisuus- ja ammattikäyttöön suunniteltuja akkuja voivat olla esimerkiksi trukeissa käytetyt akut.

Yksinomaan teollisuus- tai ammattikäyttöön suunniteltujen käsin kannettavissa olevia isompien teollisuusakkujen osalta tuottajavastuun voi siirtää Recser Oy:lle osittain, mikä tarkoittaa sitä, että kauttamme voit hoitaa rekisteröitymisen tuottajaksi ja täyttää raportointivelvollisuudet viranomaiselle. Isojen teollisuusakkujen vastaanoton ja muun jätehuollon järjestäminen jää tuottajan vastuulle.

Lue lisää tuottajavastuusta ja akkujen luokittelusta ja rekisteröidy tuottajaksi täältä.

Keräyspisteille uudet ohjeistukset

Keräyspisteiden henkilökunnalle tarkoitetut paristojen ja akkujen käsittely- ja vastaanotto-ohjeet on päivitetty huomiolla isojen litiumakkujen keräyspisteistä. Käytöstä poistetut isot litiumakut voi huhtikuun alusta lähtien ohjata alueellisiin keräyspisteisiin, jotka löytyvät osoitteesta kierratys.info.

Moni aluekeräyspiste ottaa vastaan myös jakelijoille palautuneet pienet, muutaman kappaleen erät isoja litiumakkuja. Vastaanottovalmius kannattaa varmistaa ennen palauttamista. Mikäli jakelijalle palautuu säännöllisesti suuria määriä isoja litiumakkuja, pyydämme ottamaan yhteyttä Paristokierrätykseen keräyssopimuksen solmimiseksi: info@recser.fi tai 010 249 1717.

Isoja litiumakkuja ovat tässä tarkoituksessa kooltaan vaivatta käsin kannettavissa olevat, esimerkiksi sähköpyörien, sähköpotkulautojen, mopojen, mönkijöiden ja päältä ajettavien ruohonleikkureiden ja muiden sähköisten liikkumavälineiden akut. Kauppojen paristojen ja pienakkujen keräykseen uusi keräysjärjestelmä ei muuten vaikuta, sillä jakelijoiden vastaanottovelvollisuus ei koske isoja litiumakkuja.

Päivitetyn ohjeen pääset tulostamaan täältä.

Lisätiedot:

Katso Recser Oy:n yhteystiedot