Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • sv
  • en

Näillä kahdella muistisäännöllä kierrätät paristot ja akut turvallisesti

Paristot ja akut luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi. Kun muistat nämä kaksi muistisääntöä, niiden kierrätys on turvallista. 

Teippaa virtanavat

Tämä neuvo on tärkein, muista ainakin se: paristojen ja akkujen virtanavat tulee suojata esimerkiksi teipillä heti, kun ne poistaa laitteesta. 

Käytetyissä paristoissa ja akuissa on aina jäljellä jonkin verran sähkövarausta, joka voi purkautua vaarallisesti, jos paristojen virtanavat osuvat toisiinsa tai muuhun metalliin. Teippi estää paristojen oikosulut, joista voi pahimmillaan aiheutua jopa tulipalo. 

Kiinnitä erityistä huomiota nappi- ja 9V-paristoihin, joissa navat sijaitsevat hyvin lähellä toisiaan. Ne reagoivat erityisen herkästi. Jos teippaus tuntuu hankalalta, voit laittaa ja kierrättää ne myös alkuperäisessä pakkauksessaan.

Laita vuotavat pussiin

Alkaliparistot voivat ajan myötä vuotaa kaliumhydroksidia, joka on emäksistä ja siten esimerkiksi ihoa ärsyttävä aine. Siksi vuotavia paristoja käsitellessä on syytä käyttää muovikäsineitä. Vuotaneet paristot on hyvä pakata kierrätystä varten pieneen muovipussiin, esimerkiksi vanhaan leipäpussiin, jossa ne voi palauttaa paristoja myyvistä liikkeistä löytyviin keräysastioihin.

Paristojen vuotamista voi estää poistamalla paristot laitteesta siksi aikaa, kun laitetta ei käytetä ja käyttämällä vain samantyyppisiä paristoja kerrallaan.

Lue lisää: www.paristokierratys.fi/nain-kierratat/turvallisuus

Sivustolla vaarallinenjate.fi on tietoa vaarallisten jätteiden tunnistamiseen, lajitteluun sekä lähimmän vastaanottopaikan löytämiseen. Voit kierrättää paristot ja pienet akut kaupoissa ja jäteasemilla, yhteensä 13 000 pisteellä ympäri Suomen.