Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • sv
  • en

Tiedote: Käytetyt litiumparistot aiheuttivat tulipalon Akkuserin kierrätyslaitoksella – Muistathan teipata virtanavat

Kontillinen kierrätykseen vietyjä litiumparistoja syttyi tuleen sunnuntaina keskipäivällä Akkuserin käsittelylaitoksen pihalla Nivalassa Pohjois-Pohjanmaalla. Litiumparistoista alkunsa saanut tulipalo saatiin sammutettua ilman henkilövahinkoja tai haittaa ympäristölle.

Palo on todennäköisesti saanut alkunsa litiumparistojen oikosulusta, joka syntyy, kun paristojen suojaamattomat päät joutuvat kosketuksiin toistensa kanssa. Vastaavat palot voitaisiin välttää teippaamalla paristojen virtanavat ennen kierrätykseen viemistä.

– Litiumparistot ovat paristoista häijyimpiä. Niiden virtanavat ovat niin lähellä toisiaan, että ne reagoivat helposti osuessaan toisiin paristoihin. Siksi napojen teippaaminen on ehdottoman tärkeää, ja siitä muistutetaan myös paristonkeräyslaatikossa, Paristokierrätystä hoitavan tuottajayhteisö Recser Oy:n toimitusjohtaja Helena Castrén muistuttaa.

Litiumparistoja käytetään muun muassa palovaroittimissa, mutta niitä löytyy sekä nappi- että perinteisten sauvaparistojen joukosta. Parhaiten litiumparistot tunnistaa merkinnästä Li tai lithium. Akkuserin laitokselle kuljetetaan lajiteltaviksi ja kierrätettäviksi kaikki kierrätykseen viedyt paristot ja pienet akut.

Paristojen aiheuttamat tulipalot epätavallisia

Oikosulkuun joutuneiden litiumparistojen aiheuttamat tulipalot ovat epätavallisia mutta mahdollisia. Tästä syystä Akkuser säilyttää litiumparistot erillisessä kontissa laitoksen pihalla. 

Paristokierrätys peräänkuuluttaa valppautta myös käytettyjä paristoja ja akkuja kerääviltä myymälöiltä. Keräyslaatikot on ohjeistuksen mukaisesti tarkistettava päivittäin siltä varalta, että litiumparistoja tai akkuja on jäänyt teippaamatta.

Litiumparistoja on kaikista kauppojen kierrätyspisteille palautettavista akuista ja paristoista noin prosentti, ja ne kuljetetaan Akkuserilta Fortumin laitokselle Riihimäelle. Litiumparistot ovat ainoa paristo- tai akkutyyppi, joille ei ole saatu niiden reaktiivisuuden vuoksi kehitettyä turvallista materiaalinkierrätysprosessia.

Muiden paristojen ja akkujen sisältämistä materiaaleista jopa 90 prosenttia kierrätetään.

Lue tiedote ePressistä.