Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • sv
  • en

Paristokierrätys täyttää 10 vuotta – huikea matka kaatopaikalta halutuksi uusioraaka-aineeksi

Paristokierrätyksen merkkipäivää on syytä juhlia – kymmenen vuoden aikana helposti saavutettavat keräyspisteet ovat lisänneet kierrätysintoa ja materiaalikierrätys kehittynyt huimasti. 

Nykyisin paristoista ja pienakuista lähes 60 prosenttia kerätään kaupoissa. Viime vuonna käytettyjä paristoja ja akkuja kerättiin Suomessa ennätysmäärä, yhteensä 1 420 000 kiloa, kun vuonna 2010 keräysmäärä oli 867 000 kiloa. Keräysaste eli se, kuinka suuri osa on noussut samassa ajassa 33 prosentista 47 prosenttiin.

– Kotona lojuvat akut kannattaa kiikuttaa kauppaan, jotta niiden arvokkaat materiaalit voidaan hyödyntää. Yhä useampi laite toimii akulla, joten tarve on koko ajan suurempi, Paristokierrätystä hoitavan Recser Oy:n toimitusjohtaja Helena Castrén kannustaa.

Keräyspisteet saapuivat kauppoihin 2008 voimaantulleen tuottajavastuun siivittämä. Keräysverkoston järjestävät yhdessä yli 600 paristojen ja akkujen tuottajaa eli maahantuovaa yritystä Paristokierrätyksen nimissä.

Materiaalikierrätys kehittynyt huimasti

Kaikki keräyspisteille tuodut paristot ja akut viedään käsiteltäväksi Nivalaan Akkuserin laitokselle. Akkuser Oy aloitti toimintansa kauppakeräyksen synnyn korvilla vuonna 2005. Sitä ennen käytäntö oli, että paristot ja akut humpsahtivat sekajätteen mukana joko polttoon tai kaatopaikalle.

Nykyisin paristojen ja akkujen materiaaleista tyypistä riippuen 50–90 prosenttia kierrätetään uusiomateriaaleiksi. Ainoastaan litiumparistot, joita käytetään muun muassa palohälyttymissä, hyödynnetään energiana.

– Nykyisin saamme murskausprosessista syntyvän hienon, arvokkaan pölynkin kerättyä talteen ja materiaalit entistä puhtaampina eteenpäin, Akkuser Oy:n toimitusjohtaja Tommi Karjalainen sanoo.

Erityisesti kännyköissä ja tietokoneissa käytettyjen litiumakkujen kierrätys on kehittynyt Suomessa merkittävästi. Niiden sisältämä harvinainen koboltti jalostetaan puhtaaksi raaka-aineeksi Kokkolassa.

Lue tiedote ePressissä.

Paristokierrätystä Suomessa organisoi tuottajayhteisö Recser Oy, joka edustaa yli 600:a paristojen ja akkujen tuottajaa. Paristo- ja akkutuottajien vuonna 2008 perustama Recser Oy on voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka tehtävänä on huolehtia kannettavien paristojen ja akkujen erilliskeräyksestä, esikäsittelystä, kierrätyksestä ja kierrätyksen edistämisestä Suomessa.