Paristokierrätys
YHTEYSTIEDOT
puhelin: +358 10 249 1717
faksi: +358 10 249 1719
sähköposti: info(a)recser.fi


POSTIOSOITE
Recser Oy
Teknobulevardi 3-5 G
01530 Vantaa

Katso kaikki yhteystiedot
  • sv
  • en

Tiedote: Suomalaiset kierrättivät ennätysmäärän paristoja ja pienakkuja viime vuonna

Suomalaiset kierrättivät viime vuonna paristoja ja akkuja yhteensä 1 400 000 kiloa eli enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Eniten kauppojen keräyspisteille kiikutettiin kertakäyttöisiä alkaliparistoja ja vähiten esimerkiksi kännyköissä käytettyjä litiumakkuja.

– Ennätys kertoo ennen kaikkea siitä, että suomalaiset ovat löytäneet hyvin kauppojen keräyspisteet ja että yhä useampi on huolissaan maapallon tulevaisuudesta, Paristokierrätystä hoitavan Recser Oy:n toimitusjohtaja Liisa-Marie Santakoski sanoo.

Ennätyksestä huolimatta EU:n 45 prosentin keräystavoite ylitettiin Suomessa vain nipin napin. Keräysaste lasketaan kierrätettyjen paristojen suhteesta markkinoille saatettuihin paristoihin. Keräysaste pysyi määrällisestä ennätyksestä huolimatta edellisvuosien tasolla.

Tätä selittää paitsi se, että akkuja ja paristoja tulee markkinoille yhä enemmän myös akkujen elinkaaren pidentyminen. Lisäksi erityisesti älylaitteet jäävät helposti pöytälaatikoihin, vaikka tilalle ostettaisiin uusi laite. Kierrätysintoa täytyy siis tulevaisuudessa kirittää, jotta myös laatikon pohjalle unohtuneiden akkujen materiaalit saataisiin uudelleen kiertoon.

Kierrättäminen turvaa tärkeiden raaka-aineiden saannin

Paristojen ja akkujen kierrättämisen ympärillä liikkuu edelleen vanhentuneita myyttejä. Niiden purkaminen voi lisätä motivaatiota kierrättämiseen.

– Monilla on edelleen käsitys, että paristojen ja akkujen kierrättäminen on turhaa. Se ei pidä paikkaansa, vaan yli 50 prosenttia niiden sisältämistä materiaaleista kierrätetään. Tätä aiomme korostaa yhä enemmän viestinnässämme, Santakoski sanoo.

Jo kymmenen vuotta sitten vanhentuneen ohjeen mukaan alkaliparistot sai hävittää sekajätteen mukana. Nykyisin paristoja ei saa missään nimessä heittää roskiin. Sekajätteen polttoprosessit eivät kestä suuria määriä metallipitoista jätettä ja ne ovat roskiksessa tulipaloriski. Lisäksi nykyisellä teknologialla esimerkiksi alkaliparistojen rauta ja sinkki voidaan helposti kierrättää. Kärsämäellä kehitetyllä teknologialla alkaliparistoista voidaan mahdollisesti jo lähitulevaisuudessa jalostaa lannoitetta.

Kännyköissä ja tietokoneissa käytetyt litiumakut sisältävät muun muassa kobolttia, jota louhitaan pääosin Kongossa. Suomessa akkujen koboltti kierrätetään Freeport Cobaltin jalostamolla Kokkolassa raaka-aineeksi, jota teollisuus voi uudelleenhyödyntää.

Kierrätyksestä tulee koko ajan yhä tärkeämpää, sillä akkukäyttöisten laitteiden lisääntyminen ja liikenteen sähköistyminen kasvattavat akkujen sisältämien materiaalien tarvetta myös Euroopassa.

Paristokierrätyksen kuvapankki median käyttöön: paristokierratys.fi/paristokierratys/kuvapankki

Katso uusi video: Paristobileet lähikaupassasi 24/7 – Sisään vain navat teipattuna

Paristokierrätys:

Kun paristossa tai akussa ei ole enää virtaa, Paristokierrätys huolehtii, että positiivinen lataus säilyy – paristojen ja akkujen sisältämät materiaalit kierrätetään uudelleen teollisuuden raaka-aineiksi. Paristokierrätystä Suomessa organisoi tuottajayhteisö Recser Oy, joka edustaa yli viittäsataa paristojen ja akkujen tuottajaa.

Paristo- ja akkutuottajien vuonna 2008 perustama Recser Oy on voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka tehtävänä on huolehtia kannettavien paristojen ja akkujen erilliskeräyksestä, esikäsittelystä, kierrätyksestä ja kierrätyksen edistämisestä Suomessa.