Recser muistuttaa: Joululahjaleluissa paljon paristoja ja akkuja – vältä paristojen vaarat
Säilytä käytöstä poistetut paristot ja akut lasten ulottumattomissa
Monet jouluna lahjakääreisiin kietoutuvista leluista toimivat paristoilla tai akuilla. Vaikka lelujen valmistajien on lähtökohtaisesti huolehdittava, etteivät lelujen paristot pääse irtoamaan, voivat paristoluukut kuluessaan ja rajuissa leikeissä irrota. Jos lapsi nielee pariston, voivat seuraukset olla vakavat. Pahimmassa tapauksessa sylki tai vatsanesteet laukaisevat paristossa sähkövirran, joka voi polttaa ruokatorvea tai suolistoa. Käytöstä poistetut paristot ja akut tulee säilyttää lasten ulottumattomissa ja niin, ettei niissä jäljellä oleva virta pääse aiheuttamaan oikosulku- ja tulipalovaaraa.
Näin vältät vaaratilanteet:
-
Katso ympärillesi: pieniä nappiparistoja on lelujen lisäksi yllättävän monissa kodin jokapäiväisissä esineissä, kuten auton ovien kaukosäätimessä. Pidä tällaiset esineet poissa lasten ulottuvilta.
-
Tarkista säännöllisesti, että paristokäyttöiset lelut ovat kunnossa eikä lapsi voi saada paristolokeroa auki.
-
Tulipaloriskin välttämiseksi litiumparistojen ja -akkujen sekä kaikkien varausta sisältävien paristojen ja -akkujen virtanavat tulee teipata heti, kun ne irrotetaan laitteesta tai poistetaan käytöstä. Litiumparistot ja -akut tunnistat Li-alkuisesta merkinnästä.
-
Pakkaa vuotavat paristot ja akut muovipussiin. Huuhtele vuotavan nesteen kanssa kosketuksiin joutunut iho runsaalla vedellä.
-
Kerää käytetyt paristot ja akut sellaiseen paikkaan, josta lapsi ei saa niitä käsiinsä, ja vie säännöllisesti kierrätykseen. Käytetyt paristot ja akut voi palauttaa helposti jokaiseen niitä myyvään liikkeeseen – vaikka samalla pantillisten pullojen kanssa.
Jos lapsi nielee pariston:
-
Jos epäilet, että lapsi on niellyt pariston, tarkkaile lapsen vointia.
-
Älä yritä saada häntä oksentamaan.
-
Jos lapsella on nielemis- tai hengitysvaikeuksia tai hän kuolaa, kakoo tai oksentelee, vie lapsi välittömästi sairaalaan.
-
Jos lapsi on oireeton, seuraa tuleeko paristo ulos. Ellei paristo ole tullut ulos kahdessa vuorokaudessa tai jos lapselle kehittyy oireita, vie lapsi lääkäriin.
-
Epäselvissä tapauksissa saat toimintaohjeet Myrkytystietokeskuksen päivystyksestä, p. 09 471 977.
Lue lisää paristojen ja akkujen turvallisesta käytöstä Tukesin sivuilta.
Recser Oy toivottaa kaikille hyvää ja turvallista joulua!